Znanstvenik o čudesnom lijeku za rak: “Izliječi tumor kao antibiotici upalu pluća”

NOVI imunoterapijski lijek, nazvan dostarlimab, pokazao je dosad neviđene rezultate u liječenju tumora rektuma. Pokazala je to studija objavljena prije nekoliko dana u uglednom medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine.

>>Tumor nestao kod svih pacijenata koji su dobili lijek: “Ovo se nikad nije desilo”

U studiji je novi imunoterapijski lijek dobilo 12 pacijenata s poodmaklim tumorom rektuma. Kod svih 12 pacijenata tumor je nestao, pri čemu nije bilo nikakvih nuspojava, pokazala je studija.

Prema studiji, pacijenti su dostarlimab primali svaka tri tjedna u periodu od šest mjeseci. Novi lijek razvio je Tesaro, američka biotehnološka kompanija koju je farmaceutski div GlaxoSmithKline 2019. godine kupio za 5.1 milijardu dolara.

Tumor se nije vratio ni pola godine nakon primanja lijeka

Dr. Luis A. Diaz Jr., koautor studije, u razgovoru za The New York Times rekao je da vjeruje “kako se ovakvo što prvi put dogodilo u povijesti istraživanja tumora”.

Znanstvenici i liječnici nastavili su pratiti stanje svih 12 pacijenata mjesecima nakon terapije i rezultat je bio fantastičan: nijedan pregled ni pola godine nakon primanja lijeka nije pokazao znakove da se tumor vratio. Od primanja lijeka nijedan od pacijenata nije išao ni na kemoradioterapiju ni na operaciju uklanjanja tumora, objavio je onkološki centar Memorial Sloan Kettering.

No treba imati na umu da se studija provedena na samo 12 pacijenata ne može smatrati konačnom istinom zbog malog uzorka, što znači da treba provesti studije na znatno većem broju ispitanika kako bi se potvrdila učinkovitost i sigurnost ovog potencijalno revolucionarnog lijeka.

Prof. dr. sc. Janoš Terzić: Nisam iznenađen

Pitali smo prof. dr. sc. Janoša Terzića s Katedre za imunologiju i genetiku Medicinskog fakulteta u Splitu na koji način on gleda na ovaj lijek i njegove izvrsne rezultate.

“Nisam iznenađen jer od samog početka (1993. godine.) pratim razvoj ovih lijekova. Neki pacijenti koji su dobivali lijekove iz ove grupe tijekom kliničkih

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen