Znanstvenicima je trebalo 375 godina da otkriju osmi kontinent, i dalje je misterij

ISKUSNI nizozemski moreplovac Abel Tasman je 1642. bio uvjeren u to da postoji ogroman kontinent na južnoj polutci te je krenuo u misiju kako bi ga pronašao.

U to je vrijeme taj dio zemaljske kugle Europljanima još uvijek bio u velikoj mjeri tajanstven, no smatrali su da na tome području mora postojati velika kopnena masa, prvotno prozvana Terra Australis, kako bi doprinijela ravnoteži kontinenata na sjevernoj polutci.

Naišao na nepoznat otok

Tasman  je tako 14. kolovoza isplovio s dva mala broda iz Jakarte u Indoneziji i krenuo prvo na zapad, zatim na jug, pa na istok, da bi na kraju završio na Južnom otoku (Novi Zeland). Tamo se susreo s Maorima, što nije prošlo baš najbolje za njegovu posadu. Drugoga dana nakon što su došli na otok, skupina domorodaca se dovezla kanuom i napala njihov čamac kojim su prenosili poruke između dva broda, pri čemu je život izgubilo četvero članova posade.

Kasnije su Europljani topovima pucali na još 11 kanua, no nije poznato jesu li, i kakvu, štetu nanijeli Maorima. I to je bio kraj njegove misije, Tasman je ovo područje prozvao Moordenaers Bay i otplovio kući nekoliko tjedana kasnije, a da nije nogom kročio na taj nepoznati otok. Nije se vratio kući s povratnog putovanja.

U to se vrijeme već znalo za Australiju, no nije bilo poznato da je Tasman zapravo cijelo vrijeme bio u pravu te da je vjerojatno naišao na jedan cijeli novi kontinent.

Zelandija

2017. je grupa geologa dospjela na naslovnice mnogih medija – otkrili su Zelandiju. Radi se o ogromnom kontinentu od 4.9 milijuna četvornih kilometara koji je oko šest puta veći od Madagaskara.

Znanstvenici su tada objavili da su otkrili osmi kontinent koji je najmanji i najmlađi među svojom braćom. Problem je jedino u tome što se 94% njegove mase nalazi pod vodom te iz oceanskih

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen