Znanstvenici: Zbog brzine širenja koronavirusa teško ga kontrolirati

Uz sadašnji tempo širenja virusa svaka osoba zaražena koronavirusom prosječno prenosi bolest na dvije do tri osobe, pokazala su dva zasebna znanstvena istraživanja epidemije.

Hoće li se epidemija širiti ovom brzinom ovisi o učinkovitosti mjera kontrole, kažu znanstvenici koji su proveli istraživanja.

No, da bi mjere kontrole bile uspješne i preokrenule trend epidemije, morale bi zaustaviti prijenos najmanje 60 posto slučajeva.

Prema posljednjim podacima preminula je 81 osoba, a širom svijeta broj zaraženih približava se brojki od 3000, od čega je najveći broj u Kini.

“Nejasno je u ovom trenutku može li se epidemija ograničiti na Kinu”, kaže Neil Ferguson, stručnjak za zarazne bolesti na Imperial College London koji je vodio jedno od tih istraživanja.

Fergusonov tim sugerira da je do 18. siječnja u Wuhanu već bilo zaraženo i do 4000 ljudi i da jedan slučaj proizvodi prosječno nova dva do tri.

Prema drugom istraživanju koje su proveli znanstvenici na britanskom sveučilištu Lancaster prosječno je svaka zaražena osoba zarazila 2,5 nove osobe.

“Ako epidemija nastavi harati Wuhanom, predviđamo da će do 4. veljače biti značajno većih razmjera”, napisali su ti znanstvenici.

Oni procjenjuju da će do 4. veljače u kineskom gradu Wuhanu gdje je u prosincu izbila zaraza biti oko 190.000 zaraženih i da će se zaraza “utaboriti i u drugim kineskim gradovima te će njezin ‘izvoz’ u druge zemlje biti češći”.

Raina MacIntyre, voditeljica istraživačkog programa za biosigurnost instituta Kirby pri australskom sveučilištu New South Wales kazala je u subotu da je iznimno zabrinjavajuće što se proteklih dana zaraza toliko proširila.

“Što je proširenija u drugim dijelovima Kine, to je veći rizik za njezino globalno širenje”, kaže MacIntyre.

“Ono što moramo je objaviti više podataka o faktorima rizika, prijenosu, razdoblju inkubacije i epidemiologiji tako da možemo znati koje su mjere kontrole najprimjerenije”, kaže MacIntyre.

Ranije je objavljeno da se ovaj koronavirus, koji izaziva plućne simptome, širi i

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen