ZNANSTVENICI PROVELI UZNEMIRUJUĆI EKSPERIMENT: Dokazali su koliko je lako usaditi i obrisati lažna sjećanja u našim umovima

Njemački istraživači uspjeli su dokazati koliko je lako stvoriti i obrisati lažna sjećanja u ljudskim umovima

Skupina istraživača u Njemačkoj dovršila je uspješne eksperimente u kojima je pokazala koliko je lagano usaditi lažna sjećanja i, što je još važnije, izbrisati ih, a što bi potencijalno moglo imati ozbiljne implikacije na pravosudni sustav, javlja RT.

Tim sa Sveučilišta u Hagenu, instituta Leibniz-Institut für Wissensmedien, Johannesa Gutenberg Universität Mainz i Sveučilišta u Portsmouthu tijekom nekoliko je sesija proveo niz eksperimenata s pamćenjem na dobrovoljcima.

Namjera je bila potvrditi da je moguće usaditi (ili započeti, ako želite) lažna sjećanja u umu subjekta koristeći određene psihološke tehnike i trikove koji se u velikoj mjeri oslanjaju na moć sugestije ponavljanjem, a istovremeno otkriti u kojoj mjeri se ta sjećanja mogu izbrisati.

Kako je tekao proces usađivanja?

U ovom najnovijem eksperimentu istraživači su stvorili izmišljene, ali vjerodostojne priče iz djetinjstva 52 sudionika i spojili ih u događaje koji su se zaista dogodili. Istraživači su zatim učvrstili ta lažna sjećanja u svijesti sudionika tako što su od roditelja dobrovoljaca zatražili da potvrde da su se te stvari dogodile točno onako kako je opisano, uključujući dodatne, izmišljene elemente.

Taj se postupak ponavljao tijekom više sesija tako da su mnogi sudionici postali uvjereni da su opisi događaja istiniti. I tako se rodilo lažno sjećanje. Sada je preostalo samo izvući ta lažna sjećanja iz uma dobrovoljaca, što se pokazalo gotovo jednako lako kao i njihovo usađivanje.

Zatražili su od volontera da identificiraju izvor sjećanja, ističući pritom činjenicu da se lažna sjećanja mogu stvoriti postupkom ponovljenog, potaknutog podsjećanja koji sam može postati oblik uvjetovanja. “Ako ljude možete dovesti do te točke da su svjesni toga, možete ih osnažiti da ostanu bliže vlastitim sjećanjima i uspomenama te isključiti sugestije iz drugih izvora”, kaže psihologinja Aileen Oeberst sa Sveučilišta Hagen.

Nakon više sesija, dobrovoljci su počeli

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen