Znanstvenici proučavali roktanje i skvičanje svinja, evo što su zaključili

EUROPSKI su znanstvenici razvili način dešifriranja osjećaja svinja slušajući njihovo roktanje i skvičanje u sklopu projekta usmjerenog na dobrobit životinja. 

Biolozi su proučili više od 7000 snimaka glasanja više od 400 svinja, u rasponu od kratkih zadovoljnih roktaja do očajničkog skvičanja pred klanje, nakon čega su ih razvrstali u 19 različitih kategorija.

“Želimo dokazati da je moguće razaznati emocije svinja putem njihovog glasanja”, kazala je AFP-u voditeljica projekta Elodie Briefer, predavačica na Sveučilištu u Kopenhagenu.

“Na temelju zvukova moći će se razaznati emocije životinja”

Projekt se provodio u Švicarskoj, Danskoj, Norveškoj, Francuskoj i Češkoj Republici, a njegovi su rezultati objavljeni u časopisu Nature. Nudi nove mogućnosti za poboljšanje dobrobiti životinja uz alat koji će na temelju zvukova moći razaznati emocije životinja, tvrdi znanstvenica.

“Razvijamo i strojni algoritam koji bi razlikovao je li kontekst glasanja negativan ili pozitivan.”

Kada bude u potpunosti završen, novi će alat omogućiti stočarima, koji danas uglavnom provjeravaju samo fizičko stanje životinja, da nadziru i njihovo mentalno zdravlje. 

Istraživači kažu da će farmeri u slučaju pojačane količine negativnog glasanja moći znati da nešto nije u redu sa životinjama i potom reagirati na odgovarajući način.

Danska je dom za 12.3 milijuna svinja, što je svrstava na samo čelo Europe s više od dvije svinje po glavi stanovnika. Zbog toga dansko Vijeće za poljoprivredu i hranu smatra da su rezultati ovog istraživanja vrlo važni.

“Ovaj koncept potencijalno bi mogao

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen