Znanstvenici proučavaju misterioznu lubanju u koju je ugrađen čudan metalan objekt

ZNANSTVENICI još uvijek ne znaju koje je pravo podrijetlo izdužene lubanje u koju je ugrađen metalni implantat. Naime, ne znaju radi li se o najranijem primjeru drevnog kirurškog implantata u Peruu ili o modernoj krivotvorini.

To što lubanja, donirana Muzeju osteologije u Oklahoma Cityju, ima izduženi oblik, nije nešto neobično jer su Peruanci u antičko doba znali stiskati dječje glave trakama tijekom njihova razvoja kako bi postigli tu formu. Međutim, ono što je čudno jest njen metalni implantat koji bi, ako je autentičan, mogao biti jedinstven nalaz iz drevnog andskog svijeta.

Postupak bušenja lubanje

Uz ugrađen metalni predmet u lubanji se nalazi rupa koja je vjerojatno posljedica postupka trepanacije, odnosno otvaranja lubanje radi rasterećenja mozga pri pokušaju liječenja ozljede ili medicinskog oboljenja, što je bila uobičajena praksa u antičkom svijetu.

Osteološki muzej navodi kako njegovi stručnjaci još uvijek nisu uspjeli provjeriti autentičnost metalnog implantata. Glasnogovornik muzeja rekao je za Live Science da nije provedeno datiranje ugljikom i da specijalizirani arheolozi tek trebaju detaljno analizirati lubanju.

Je li implantat autentičan?

Live Science je razgovarao s nekoliko neovisnih stručnjaka o mogućem podrijetlu lubanje, no njihova se mišljena razlikuju. Neki su skeptični i smatraju da se radi o krivotvorini, dok drugi pretpostavljaju da bi ovo mogao biti primjer drevne medicinske prakse.

“Prilično dvojim da je ovo autentično”, rekao je antropolog John Verano sa Sveučilišta Tulane u Louisiani, navodeći da je metalni implantat možda moderna krivotvorina, čak i ako je lubanja legitimna.

“Ukratko, mislim da se radi o pokušaju da lubanja postane vrijedan kolekcionarski predmet. Ovaj metalni implantat mogao je biti umetnut prije mnogo desetljeća, prije nego što ga je dobio muzej ili nabavio donator”, rekao je Verano.

Verano je ispitao nekoliko andskih lubanja koje navodno imaju metalne implantate te 2010. objavio istraživanje na tu temu u časopisu Journal of Osteoarchaeology. Tamo navodi primjere

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen