Znanstvenici pronašli supercrve koji vole jesti stiropor, evo zašto je to dobro

POLISTIREN je jedan od najčešćih oblika plastike. Koristi se u materijalima za pakiranje, jednokratnom priboru za jelo, kutijama za CD-ove… Vrlo često ga vidimo u formi ekspandirane pjene, poznate kao stiropor.

Problem je što ga nije lako reciklirati i većina polistirena završava na odlagalištima otpada ili u oceanima, gdje predstavlja opasnost za morski život.

No sada su znanstvenici s australskog sveučilišta Queensland otkrili da supercrvi, odnosno ličinke crva Zophobas morio, vole jesti taj materijal, a njihovi crijevni enzimi mogli bi biti rješenje za veću razinu recikliranja polistirena, piše Science Alert.

Mogu preživjeti i ako se samo hrane stiroporom

Zoolog Chris Rinke rekao je za AFP kako su prijašnja istraživanja pokazala da sićušni voštani crvi i brašnari (koji su također ličinke kukaca) pokazuju sklonost konzumiranju plastike i da su zato pretpostavili da bi još veći crvi mogli biti dodatno efikasniji.

Naime, supercrvi narastu do pet centimetara i uzgajaju se kao hrana za gmazove i ptice ili čak za ljude u zemljama kao što su Tajland i Meksiko. Rinke i njegovi kolege držali su supercrve tijekom tri tjedna na različitim režimima prehrane. Nekima su davali stiropor, nekima mekinje, a drugima ništa.

“Uočili smo da supercrvi mogu preživjeti i ako se samo hrane stiroporom, čak i dobiti na težini u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je gladovala, što ukazuje na to da ovi crvi mogu dobiti energiju jedući polistiren”, rekao je.