Znanstvenici pomoću zvuka pretvorili matične stanice u kosti

MATIČNE stanice imaju jednu nevjerojatnu sposobnost – mogu se transformirati u bilo koju drugu vrstu stanica. Ta njihova moć se naveliko koristi u medicini jer imaju potencijal popravljanja oštećenih dijelova tijela nakon zadobivenih ozljeda ili teške bolesti.

No znanstvenici pritom moraju manipulirati matičnim stanicama kako bi se transformirale u potrebnu vrstu tkiva. Za to se koriste različite tehnike, a stručnjaci su nedavno predstavili novi, neinvazivan način stimuliranja matičnih stanica pomoću visokofrekventnih zvučnih valova.

Transformirane u samo pet dana

Naime, znanstvenici su uspjeli pomoću zvuka pretvoriti matične stanice u koštane u samo pet dana, s 10 minuta stimulativnog tretmana dnevno. Nadaju se da bi se ova nova metoda, koja ima nekoliko prednosti u odnosu na dosadašnje, mogla koristiti za ponovni rast kostiju nakon oboljenja od raka ili neke druge vrste degenerativne bolesti.

“Zvučni valovi skraćuju vrijeme liječenja koje je obično potrebno da bi se matične stanice počele pretvarati u koštane. Dodatno, ova metoda ne zahtijeva posebnu primjenu lijekova za kosti i vrlo ju je lako primijeniti na matične stanice”, rekla je biokemičarka Amy Gelmi sa sveučilišta Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) u Australiji.

Manje bolan postupak

Stručnjaci navode da se ova metoda može koristiti s više vrsta matičnih stanica, uključujući i one koje se dobivaju iz masti, koje nije tako bolno pribaviti iz tijela, piše Science Alert.

“Pomoću zvučnih valova možemo na matičnim stanicama primijeniti

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen