Znanstvenici konačno otkrili vezu između ljepote i zdravlja

ZNANSTVENICI već dugi niz godina pretpostavljaju da bi privlačnost lica suprotnog spola mogla biti povezana s dobrim zdravljem i obrambenim sustavom.

Jedno novo istraživanje, objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society B potvrdilo je ovu hipotezu, no pokazalo je da je ta veza složena. Autori studije zaključuju da “odnos između privlačnosti lica i imunološke funkcije vjerojatno postoji”, no trebat će još istraživanja kako bi se utvrdilo koliko je ona pouzdana i jaka te kako bi se otkrili razni mogući utjecaji na nju.

Studija kreće od pitanja zašto sustav percepcije neke osobe procjenjuje kao privlačnije od drugih? Iako je odgovor nesumnjivo složen i uključuje karakteristike kao što su dob, spol, kultura i specifičnosti ukusa promatrača, teorija odabira partnera sugerira da bi percepcija privlačnosti trebala odražavati sklonost osobinama koje su povijesno povezane s kvalitetama osobe, uključujući zdravlje i imunološku funkciju.

Ideja da privlačnost može dati znakove o zdravlju i funkcioniranju imunološkog sustava intuitivno je privlačna, među ostalim zbog snažnih selekcijskih pritisaka koje su patogeni i paraziti kroz povijest potvrđeno nametali ljudima. Na primjer, zarazne bolesti bile su vodeći uzrok smrti kroz ljudsku povijest, a još sredinom devetnaestog stoljeća bile su odgovorne za oko 60% svih smrtnih slučajeva u Engleskoj. Drugim riječima, ljudi koji su imali osobine povezane s većom vjerojatnosti preživljavanja češće su preživljavali pa su kroz dugu evolucijsku povijest postali model privlačnosti suprotnom spolu.

Primjerice, postoje neka istraživanja koja su pokazala da je privlačnost lica pozitivno povezana s dugovječnošću, a negativno s prijavljenim brojem prehlada u prethodnoj godini kod žena, dok je kod muškaraca pozitivno povezana s kardiovaskularnim zdravljem. Međutim, postoje i druge studije koje slabe ove zaključke, tako da se ne može reći da je hipoteza da privlačnost daje neke znakove o zdravlju i imunosnoj funkciji do sada dobila čvrstu empirijsku potporu.

To je nešto u čemu su autori u

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen