Znanstvenici izračunali koliko je otprilike mrava na Zemlji

“SVATKO tko je promatrao mrave i shvatio da ih ima puno, vjerojatno se zapitao koliko ih ukupno može biti”, kaže Patrick Schultheiss sa Sveučilišta u Hong Kongu, koji je sa svojom kolegicom Sabine Nooten sa Sveučilišta Julius Maximilian u Würzburgu u Njemačkoj vodio znanstvenu studiju, piše New Scientist.

Kako bi dobili odgovor, prikupili su podatke iz 489 studija koje su mjerile gustoću mrava u različitim dijelovima svijeta koristeći standardizirane metode. Ekstrapolirali su ove podatke i procijenili da postoji otprilike 20.000.000.000.000.000 ili 20 bilijardi mrava diljem svijeta.

Ukupna biomasa ove globalne populacije mrava – zajednička težina ugljika u svim jedinkama – iznosi oko 12 milijuna tona. To je više od divljih ptica i sisavaca zajedno, koji imaju ukupnu biomasu od dva milijuna tona odnosno sedam milijuna tona. Za usporedbu, ljudi imaju ukupnu biomasu od 60 milijuna tona.

Postoji 15.700 poznatih vrsta i podvrsta mrava

Prethodne procjene broja mrava na Zemlji bile su u suštini “utemeljene pretpostavke” ekstrapolirane iz gustoće mrava izmjerene na jednoj ili dvije lokacije, ističe Schultheiss. Posljednja analiza nastojala je biti točnija gledajući studije sa svih kontinenata i napisane na različitim jezicima.

“Međutim, još uvijek postoje praznine u našem znanju jer je većina brojanja mrava provedena na tlu, a ne na drveću ili pod zemljom”, kaže Schultheiss. Statistike iz Afrike i sjeverne Azije također su ograničene.

Postoji 15.700 poznatih vrsta

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen