ZNAČAJNA PREKRETNICA: SpaceX s Crew-1 postavio novi rekord u duljini misije američke svemirske letjelice


Misija Crew Dragon kapsule Resilience u orbiti trajala je 168 dana, a na Zemlju se vratila tijekom vikenda sletjevši u more blizu obala Floride

Tvrtka SpaceX je svojom Crew-1 misijom postavila novi rekord kada je posrijedi duljina misije jedne američke svemirske letjelice.

Američka svemirska agencija NASA potvrdila je da je misija Crew-1, čija se posada tijekom vikenda vratila s Međunarodne svemirske postaje, postavila novi rekord kada je posrijedi duljina misije jedne američke letjelice, piše engadget.com, višejezična tehnološka blog mreža.

SPACEX PREVOZI ČETVERO ASTRONAUTA NA ISS: Ispitivat će i učinke bestežinskog stanja putem minijaturnih organoida mozga iz laboratorija

Oboren rekord iz 1974. godine

Misija Crew Dragon kapsule Resilience u orbiti trajala je 168 dana, a na Zemlju se vratila tijekom vikenda sletjevši u more blizu obala Floride.

Prethodni je rekord je u veljači 1974. godine postavila posada Skylaba, čija je misija trajala 84 dana. Iz NASA-e ističu da je istodobno riječ o prvome noćnom slijetanju američke svemirske letjelice od slijetanja Apolla 8 u ocean u prosincu 1968. godine.

VELIKA POBJEDA ELONA MUSKA: NASA izabrala SpaceX za slanje prvih astronauta na Mjesec nakon skoro 50 godina

Misija koja predstavlja značajnu prekretnicu

Postignuće nije u potpunosti neočekivano s obzirom na to da je posada Crew-1 na ISS-u trebala provesti oko šest mjeseci, provodeći razne eksperimente, svemirske šetnje i ostale aktivnosti na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Misija posade Crew-2, koja je nedavno započela, trebala bi trajati otprilike jednako dugo. Treba istaknuti da upravo dovršena misija predstavlja značajnu prekretnicu.

Pokazuje u kojoj su mjeri svemirski letovi evoluirali u pola stoljeća i dokazuje da su privatne svemirske letjelice dorasle nekim zahtjevnijim zadaćama.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen