Ženski mozak bolje funkcionira u toplijem uredu

Studija koja datira iz 2015. pokazala je kako je ženama u uredima s uključenom klimom gotovo uvijek hladno. To je zato što je ženski metabolizam sporiji i žensko tijelo proizvodi manje topline od muškarčevog.

Jedna nova studija ukazuje na to da su žene koje su prisiljene raditi na niskoj uredskoj temperaturi – manje produktivne.

Treba podsjetiti i na to da se u zgradama diljem svijeta uredska temperatura uređuje prema standardima koji potječu iz 1960. Pri izračunu optimalne temperature ureda u to vrijeme se u obzir uzimao podatak o prosječnoj životnoj dobi četrdesetgodišnjeg muškarca teškog 70 kg.

Žene su danas otprilike polovina svih zaposlenih u uredima, a njihova tijela proizvode manje topline od tijela muškaraca. Metabolizam im je također usporeniji jer su sitnije od muškaraca zbog toga što imaju manje mišićnog, a više masnog tkiva. Dobro je poznato da mišići proizvode više topline od masnog tkiva.

Pitanje je utječe li uredska temperatura različito na produktivnost žena i muškaraca, a odgovor je pozitivan.

Njemački znanstvenici su bili ustanovili da muškarci na nižim temperaturama u radnim prostorima u verbalnim i matematičkim testovima postižu bolje rezultate od žena, no s povećanjem sobne temperature i rezultati što ih postižu žene znatno se poboljšavaju.

“Kad smo povećali temperaturu u prostoriji, žene su nadmašile muškarce u verbalnim i matematičko-logičkim testovima”, pojasnila je Agne Kajackaite, stručnjakinja za bihevioralnu ekonomiji na Berlinskome istraživačkom institutu.

Konkretno, sa svakim povećanjem temperature od 1,8 stupnjeva Celzijevih, matematički rezultati sudionica testiranja rasli su za 1,76%.

“Naša studija ukazuje na to kako bi se u radnim prostorima u kojima zajedno borave muškarci i žene produktivnost mogla povećati postavljanjem termostata na nešto višu vrijednost od uobičajene”, zaključuje Kajackaite.

Članci iz iste kategorije: