Žene su bile uključene u kreiranje srednjovjekovnih rukopisa

Otkriće poludragog kamena na zubima tisuću godina starog ženskog kostura dokazuje da su žene bile mnogo uključenije u izradu srednjovjekovnih rukopisa nego što se dosad mislilo, objavili su povjesničari.

Tragovi lapisa lazulija, koji se u srednjem vijeku koristio kao plavi pigment za slikanje, otkriveni su na zubnim naslagama žene pokopane između 1000. i 1200. godine, kaže se u studiji njemačkog Instituta Max Planck i britanskog sveučilišta u Yorku.

Kostur je iskopan na groblju povezanom sa samostanom u Dalheimu u zapadnoj Njemačkoj.

Znanstvenici tvrde da to proturječi uvriježenom mišljenju da žene u srednjem vijeku nisu imale gotovo nikakvu ulogu u ‘proizvodnji’ literature, koja se tada uglavnom odvijala u religijskim institucijama.

Povjesničarka Christina Warinner s Instituta Max Planck tvrdi da ovo otkriće kao nijedno prije pokazuje da su žene u to doba bile obrazovanije i pismenije nego što se mislilo.

“Uzbuđena sam što naša studija pokazuje da pomoću arheologije možemo otkriti neke izgubljene informacije o ulozi žena u povijesti”, kazala je Warinner.

Znanstvenici koji su proučavali kostur zaključili su da je žena, kojoj je bilo između 45 i 60 godina u trenutku smrti, bila slikarica koja je često lickala vrh kista dok je slikala.

Smatra se da je bila dio skupine od 14 žena koje su živjele u samostanu i vjerojatno su bile pripadnice bogatije, obrazovanije klase.

“Ovdje imamo izravan dokaz da je žena slikala i to koristeći se vrlo rijetkim i skupim pigmentom”, kazala je Warinner.

“To me navodi na pitanje koliko bismo još umjetnica mogli pronaći po grobljima – samo kad bismo ih potražili”, zaključila je.(HINA).

Članci iz iste kategorije: