Zemljin sjeverni magnetski pol se ubrzano pomiče prema Rusiji

Zemljin sjeverni magnetski pol se posljednjih desetljeća nevjerojatno brzo pomiče prema Rusiji. Zato su stručnjaci nedavno požurili ažurirati podatke o njegovom položaju, godinu dana ranije nego što je to planirano.

Brže nego ikad

Podaci pokazuju kako se sjeverni magnetski pol pomiče oko 55 km godišnje i putuje prema Sibiru.
Stalno pomicanje predstavlja problem za kompase u pametnim telefonima, ali i za razne druge elektroničke uređaje.

“Zrakoplovi i brodovi se također orijentiranju pomoću procjene položaja magnetskog pola, ali se time služe samo u smislu pomoćne navigacije”, pojasnio je geofizičar Arnaud Chulliat sa Sveučilišta Colorado.

YouTube video

Pomicanje ne utječe na GPS sustav, jer se on ipak temelji na satelitskoj tehnologiji.

Od 1831. godine, kada je prvi put pozicioniran u kanadskom Arktiku, sjeverni magnetski pol se pomaknuo oko 2.300 km prema Sibiru, a njegovo pomicanje se od 2000. godine ubrzalo s 15 na čak 55 km godišnje.

“Razlog toga su turbulencije u vanjskoj, tekućoj jezgri Zemlje. Tamo je vrući ocean željeza i nikla, a njegovo gibanje stvara električno polje“, tvrdi geofizičar Daniel Lathrop sa Sveučilišta Maryland.

Zamjena polova?

Svjetski stručnjaci smatraju da će magnetski polovi na kraju zamijeniti mjesta. To se već događalo, ali ne u posljednjih 780.000 godina. “Nije pitanje hoće li zamijeniti mjesta, nego kada će se to dogoditi”, rekao je geofizičar Lathrop.

Nas ta zamjena pozicija ne bi trebala puno brinuti. Naime, riječ je o procesu koji će trajati 1000 ili više godina. Spori proces zamjene mjesta magnetskih polova će nam omogućiti razdoblje duge pripreme.

No, postoji i loša vijest. Magnetsko polje planeta nas štiti od štetnog Sunčeva i kozmičkog zračenja, a u procesu zamjene mjesta bi moglo doći do slabljenja magnetskog štita. Iz NASA-e su poručili da djelovanje štita ne bi trebalo nestati u potpunosti pa nas ni u tom slučaju ne čeka ništa kataklizmično.

Ono što bi se moglo dogoditi je izloženost svega na planetu višim razinama zračenja, što s vremenom može pridonijeti češćim oboljenjima od raznih bolesti, poput raka. Također, zbog slabljenja magnetskog štita može doći do oštećenja na svemirskim letjelicama i na električnoj mreži na Zemlji.

Članci iz iste kategorije: