ZEMLJA SE LANI OKRETALA BRŽE NEGO IKADA U POSLJEDNJIH 50 GODINA: Astronomi razmišljaju da nam ukradu sekundu

Iako se činila kao da traje čitavu vječnost,  2020. bila je najkraća godina otkako se precizno mjeri vrijeme

Čak 28 najbržih dana otkako se precizno mjeri vrijeme Zemljine rotacije,  (od 1960.)  bili su u 2020. te su dani bili milisekundama kraći od prosjeka.    To nije osobito alarmantno – brzina rotacije planeta cijelo vrijeme varira, zbog niza razloga, od promjena atmosferskog tlaka, vjetrova, oceanskih struja i kretanja Zemljine jezgre, prenosi Science alert.

Prijestupna sekunda svakih godinu i pol

Ali te promjene su nezgodne za međunarodne mjeritelje vremena, koji koriste ultra precizne atomske satove za mjerenje Univerzalnog koordiniranog vremena (UTC) prema kojem svi postavljaju svoje satove. Kad astronomsko vrijeme, kojeg određuje vrijeme koje otrebno Zemlji da  se jednom okrene oko vlastite osi (tj. Dan)  odstupi od UTC-a za više od 0,4 sekunde, UTC se prilagođava.  Dosad su se te prilagodbe sastojale u dodavanju “prestupne sekunde” godini krajem lipnja ili prosinca, vraćajući astronomsko vrijeme i atomsko vrijeme u skladu.

Te su prijestupne sekunde dodavane su jer, gledajući dugoročno, Zemljina rotacija usporava.  Od 1972. godine znanstvenici dodaju prijestupne sekunde otprilike svaku godinu i pol. Posljednja je dodana 2016. godine, kada je na Silvestrovo u 23 sata, 59 minuta i 59 sekundi dodana dodatna “prijestupna sekunda”.

Atomski sat će kaskati za astronomski vremenom

Međutim, zbog prošlogodišnjeg ubrzanja Zemljina okretanja znanstvenici prvi put govore o negativnoj prijestupnoj sekudni. Umjesto da dodaju, možda će trebati oduzeti sekundu.  To je zato što je prosječna duljina dana 86.400 sekundi, ali astronomski će se dan 2021. u prosjeku kasni za 0,05 milisekunde. Tijekom godine to će dodati zaostatak od 19 milisekundi u atomskom vremenu.

“Sasvim je moguće da će biti potrebna negativna prijestupna sekunda ako se Zemljina rotacija nastavi ubrzavati, ali prerano je reći koliko je to vjerojatno”, rekao je za The Telegraph fizičar Peter Whibberley iz Nacionalnog laboratorija za fiziku u Velikoj

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen