Želite imenovati egzoplanet? Sad imate priliku

U TIJEKU je zanimljiv natječaj za ljubitelje svemira i planetarnih znanosti, u kojem mogu sudjelovati svi građani. Naime, do 11.1 prosinca 2022. imate jedinstvenu priliku dati ime egzoplanetu i dalekoj zvijezdi. Egzoplanetarni sustavi su poput Sunčevog, ali nalaze se daleko u našoj galaksiji. Kao što mi imamo Sunce, ti sustavi imaju svoju centralnu zvijezdu i planete koji kruže oko nje – tzv. egzoplanete.

Ove godine Međunarodna astronomska zajednica (IAU) organizira natjecanje Imenuj egzoplanet, u kojem građani svih zemalja imaju priliku dati prijedloge za imenovanje egzoplanetnih sustava. Svaki prijavljeni tim može predložiti imena za jedan egzoplanet i njegovu zvijezdu, koji zajedno čine jedan od 20 egzoplanetnih sustava na raspolaganju za imenovanje.

Kako se prijaviti

Za sudjelovanje je potrebno oformiti tim koji čine učenici, učitelji, ljubitelji astronomije te profesionalni ili amaterski astronomi. Taj tim potom treba odabrati dva imena, jedno za egzoplanet i jedno za njegovu zvijezdu.

Prilikom prijave, osim predloženih imena, potrebno je priložiti:

– argumentirano objašnjenje odabira tih imena na engleskom jeziku (maksimalno 300 riječi) koje mora biti u skladu s pravilima imenovanja
– video do 3 minute na hrvatskom jeziku s engleskim titlovima (rezolucija videa mora biti barem 360p ili viša)
– izvješće o održanom događaju kojim je grupa popularizirala astronomiju (maksimalno 300 riječi, u što ulaze informacije o članovima tima, samom događaju te fotografije ili videozapisi događaja).

Pravila za davanje imena

Svaki tim može prijaviti ime za samo jedan egzoplanetarni sustav (sustav zvijezde i egzoplaneta). Ako vam je palo na pamet da neku daleku zvijezdu ili egzoplanet nazovete po svom kućnom ljubimcu – okanite se te ideje. Naime, postoje određena pravila za odabir predloženih naziva.