in

Zašto mačke jedu travu?

Slušali smo različite razloge, evo nečeg novog

Foto: Pixabay

Mačke su poznati mesožderi i ljubimci poznati po svojoj izbirljivosti. Ono što je ipak i mačkama i psima zajedničko jest da ih povremeno možemo zateći kako žvaču travu.

Kod pasa je utvrđeno da su uzroci takvog ponašanja želučani problemi i urođeni način na koji psi sprječavaju povraćanje. Međutim, kad su u pitanju mačke, ova pojava je dugo bila nerazjašnjena.

Nedavno je Međunarodno društvo za primjenjenu etologiju održalo prezentaciju u Bergenu, u Norveškoj, pri čemu je ponuđen odgovor za neobično ponašanje mačaka, koje mnogi vlasnici povezuju s želučanim tegobama.

Znanstvenici Sveučilišta Davis u Kaliforniji su promatrali ponašanje 1.021 mačke. I to od različitih vlasnika, u periodu od po 3 sata dnevno. Ispostavilo se da je 71% mačaka u nekom trenutku dana žvakalo travu. Četvrtina je nakon žvakanja trave zaista povraćala, a 91% vlasnika tih mačaka se izjasnio da njihovi ljubimci nisu djelovali kao da su se razboleli.

S obzirom na to da mačke nisu primjenjivale biljnu hranu u svrhu samoizlječenja, znanstvenici su predložili da se uzrok krije u evoluciji.

Kako su mačke kroz povijest uglavnom same lovile svoje obroke i najčešća poslastica su im bili štakori i miševi, jedući ove glodavce mačke su unosile i parazite – valjkaste crve i rudarske gliste. Kako bi nakon obroka bogatog parazitima očistile probavni trakt, mačke su žvakale travu.

Poznato je da trava pospješuje aktivnost mišića probavnog trakta mačaka, pri čemu se neželjeni, prateći sastojci hrane izbacuju iz crijeva velikom brzinom.

Istraživanje je pokazalo, također, da su mačke mlađe od tri godine više konzumirale travu od starijih, kao i to da su rijeđe povraćale nakon te aktivnosti.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply
  1. moje macke jedu travu da ispovracaju dlake koje progutaju dok se lizu sa njihovim hrapavim jezicima. Ne znam za ove iz ispitivanja, mozda su to neka posebna vrsta?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Comments

0 comments

Pristizanje ljudi u Europu i utjecaj na izumiranje špiljskog medvjeda

Roditelji su najsretniji kad djeca napuste obiteljsko gnijezdo