ZAMALO SUDAR SATELITA U SVEMIRU: Vojska i nekoliko mailova izvukli stvar, no moglo je doći do globalne katastrofe

Dva su satelita prošla jedan pored drugoga na svega 60 metara, što stručnjaci smatraju opasno malom udaljenosti, no još je opasnije što nema tijela koji će kontrolirati svemirski promet na globalnoj razini

U svijetu se svaki dan dogodi nekoliko desetaka tisuća prometnih nesreća. Ponekad se događaju i sudari vlakova ili zrakoplova, ali dosad još nije zabilježen sudar satelita. No, i to se moglo dogoditi 30. ožujka, nakon što su sateliti dviju tvrtki, OneWeba i SpaceX-a, prošli jedan od drugog na svega 60 metara, što stručnjaci smatraju opasno malom udaljenosti.

Američka vojska spriječila sudar

Nesreća je izbjegnuta zahvaljujući reakciji 18. eskadrile za nadzor svemira Američkih svemirskih snaga, čiji su sustavi za nadzor svemirskog prometa uočili opasnost. Američka je vojska potom hitno kontaktirala OneWeb, a ovi su, pak, počeli slati mailove SpaceX-u u vlasništvu Elona Muska. Dopisivanje mailovima rezultiralo je time da su Muskovi kontrolori leta ugasili sustav za izbjegavanje sudara na svom satelitu, dok je OneWebov satelit izveo manevar izbjegavanja, piše The Verge. Na kraju je incident prošao bez štete, a šanse za sudar u trenutku obavješćivanja bile su svega 1,3 posto.

SpaceX je dosad već lansirao 1370 svojih satelita Starlink u svemir, s ciljem stvaranja globalne širokopojasne internetske mreže koja bi se sastojala od ukupno 12.000 satelita. S druge strane, OneWeb u svemiru ima 146 od planiranih 650 satelita. Gužvu u orbiti će napraviti i šef Amazona Jeff Bezos, koji planira lansiranje više od 3000 satelita.

Nitko ne kontrolira promet u svemiru

Upravo su napučenost orbite satelitima i nedavni skori sudar skrenuli pozornost na činjenicu da ne postoji globalno tijelo koje bi kontroliralo promet u svemiru, kao što to u zračnom prometu čini UN-ova Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva. Naime, sateliti OneWeba orbitiraju na većoj visini od Starlinkova, pa tijekom svakog lansiranja prolaze kroz zakrčeno područje, a nitko i ništa ne obvezuje dvije tvrtke da

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen