Zagrebački PMF u suradnji s Norveškom pokrenuo projekt za bolje praćenje potresa

POTPISAN je ugovor vrijedan 2.1 milijuna eura za projekt koji će znanstvenicima zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta omogućiti geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u Hrvatskoj i razvoj programa predviđanja seizmičkog gibanja tla.

Ugovor su u Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) potpisali ministrica Nataša Tramišak te dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Mirko Planinić. Riječ je o projektu čije je financiranje osigurano u sklopu programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, a u okviru Norveškog financijskog  mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. 

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 2.1 milijuna eura, od čega je 1.8 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Norveškog financijskog mehanizma, dok 317.6 tisuća eura iznosi nacionalno sufinanciranje. Nositelj projekta je Geofizički odsjek PMF-a, a partnerska organizacija iz Kraljevine Norveške je Sveučilište u Bergenu. 

Dosad u Hrvatskoj nije postojao takav program

Novim projektom geofizičara i seizmologa sa zagrebačkog PMF-a modernizirat će sustav procjene rizika od potresa u Hrvatskoj i doprinijeti unaprjeđenju planova pripravnosti za katastrofe te ublažavanju seizmičke opasnosti.

Dekan PMF-a Mirko Planinić rekao je da u Hrvatskoj do sada nije postojao program posvećen isključivo istraživanju aktivnih rasjednih zona i utjecaja lokalnih uvjeta tla na distribuciju štete od potresa, a oba su ključna za istraživanje potencijalnih seizmičkih rizika i osmišljavanje učinkovitih strategija za ublažavanje posljedica potresa. 

Analizom podataka dobivenih u ovom projektu, kombiniranjem tih novih znanja s postojećim podacima, a u suradnji s norveškim partnerom, naši će znanstvenici  doprinijeti modernizaciji sustava procjene rizika od potresa u Hrvatskoj, istaknuo je.