ZADRANIN KOJI JE RADIO NA PROJEKTU OVJENČANOM NOBELOM: ‘Neke ideje dolaze kad ih se najmanje očekuje’

Kako biste na trenutak zaboravili na koronu vodimo vas na putovanje galaksijom u našem serijalu Hrvati i svemir: ‘Moj je cilj jednostavan. To je cjelovito razumijevanje svemira, zašto je takav kakav jest i zašto uopće postoji’, kazao je jednom prilikom kozmolog i briljantan teorijski fizičar Stephen Hawking. Strast prema istraživanju i spoznaji svijeta oko sebe bila je pokretačka snaga ne samo jednog od najpoznatijih fizičara već i svake osobe koja je posvetila svoj život otkrivanju tajni svemira. Baš zato kroz specijal ‘Hrvati i svemir’ odlučili smo zakoračiti na putovanje u nepoznato s hrvatskim znanstvenicima koji su za Net.hr ispričali svoju priču o ljubavi prema svemiru, inspiraciji, važnosti popularizacije znanosti, ali i budućnosti koja nas čeka…

Fizičar i profesor na Sveučilištu Savoie Mont Blanc, Damir Buškulić, radio je na otkriću gravitacijskih valova za što je 2017. godine dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku. Švedska kraljevska akademija nagradu je tada dodijelila trojici fizičara: Raineru Weissu, Barryju Barishu i Kipu Thornu, koji su najviše pridonijeli otkriću. Buškulić, podrijetlom iz Hrvatske, otkrio nam je što mu je to otkriće donijelo, na koji način inspirira svoje studente te na koja pitanja se nada naći odgovor.

NET.HR: Kako ste se zaljubili u svemir? Je li u pitanju “mladenačka ljubav”?

BUŠKULIĆ: Još kao dijete sam bio fasciniran svemirom, ali i sa svom prirodom, to što svemir jest i to što on posjeduje.

NET.HR: Podrijetlom ste s Vira kod Zadra, no odrasli ste i školovali se u Francuskoj. Posjećivali ste Hrvatsku, kako je ona utjecala na vas u mladosti? 

BUŠKULIĆ: U malom selu pored Zadra gdje mi se rodila majka nebo je bilo izuzetno čisto i volio sam satima razgledavati zvijezde i ljetno nebo. Mogao sam tada vidjeti i Mliječni put, što je bilo jako teško u Parizu.

Foto: Profimedia

I dandanas uživam u tome, jedino što su svjetla u

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen