Za razvoj Alzheimera je možda bitan virus herpesa

čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Neuron, je utvrđeno da virusi utječu na gene povezane s Alzheimerovom bolešću i možda igraju ulogu u tome kako se bolest razvija i napreduje.

Znanstvenici napominju kako nisu utvrdili da virus herpesa uzrokuju Alzheimer, no njihova studija sugerira kako bi virusi mogli pokretati imunološki odgovor koji bi onda povećao nakupljanje spomenutog beta-amiloida.

“Ti virusi su vjerojatno bitni igrači u aktiviranju imunološkog sustava kod Alzheimerove bolesti”, tvrdi Joel Dudley, voditelj studije s američkog medicinskog fakulteta Icahn u Mount Sinaiju. “Vjerujem da oni djeluju kao benzin na plamen u nekoj patologiji koja je bila potaknuta imunitetom.”

Ako se ovo sve potvrdi, moglo bi to promijeniti smjer istraživanja i otvarati puteve novih liječenja i metoda dijagnosticiranja bolesti.

U okviru studije analizirani su uzorci gotovo 950 ljudskih mozgova i utvrđena je povezanost s genskim, molekularnim i kliničkim simptomima Alzheimerove bolesti.

“Radi se o izuzetno kompleksnoj bolesti i odgovor nikada neće biti jednoznačan”, tvrdi dr. John Morris, voditelj centra za istraživanje Alzheimerove bolesti pri medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u St. Louisu, koji nije radio na spomenutom istraživanju. “Ako su virusi dio toga svega, to definitivno moramo proučiti.”

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen