WHO radi na novom popisu patogena koji mogu prouzročiti buduće pandemije

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je okupila više od 300 stručnjaka čija je zadaća izraditi novi popis prioritetnih patogena koji mogu izazvati epidemije i pandemije, ali i proučiti kakve prijetnje predstavljaju nepoznati virusi koje bi trebalo staviti pod strogi nadzor.

Cilj WHO-a je ažurirati popis patogena koji se koristi kao vodič za istraživanja i ulaganja u razvoj cjepiva, u testove probira i u metode liječenja. Više od 300 znanstvenika proučavat će sve raspoložive podatke koji se odnose na više od 25 porodica virusa i bakterija.

Posebno će se usredotočiti na proučavanje takozvane “bolesti X”, još nepoznatog patogena koji bi mogao izazvati vrlo ozbiljnu pandemiju. “Fokusiranje na prioritetne patogene i porodice virusa kroz istraživanja i razvoj protumjera ključno je za brzu i učinkovitu reakciju na epidemije i pandemije”, rekao je direktor WHO-a za izvanredna stanja u zdravstvu Michael Ryan.

“Da nisu postojala golema ulaganja u istraživanja i razvoj prije pandemije covida-19, ne bi bilo moguće razviti sigurna i učinkovita cjepiva u rekordnom vremenu”, istaknuo je Ryan, dodavši da je popis prvi put objavljen 2017.​

Trenutačna ulaganja i istraživanja uključuju covid-19, virus ebole, Lassa groznicu, bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), teški akutni respiratorni sindrom (SARS), Zika virus, viruse Nipah i bolest X.

Znanstvenici će u sklopu rada na ovom važnom projektu za svaki patogen koji je označen kao prioritetan odrediti nedostatke u dosadašnjim saznanjima i prioritete u predstojećim istraživanjima. Zatim se može izraditi plan o razvoju cjepiva, o načinu liječenja, kao i planovi o testovima probira. 

Istodobno se radi na tomu da se za razvoj ovakvih alata olakšaju klinička ispitivanja, a razmatra se i mogućnost jačanja regulatornog i etičkog nadzora. Očekuje se da će revidirani popis prioritetnih patogena biti javno objavljen do travnja 2023.

“Popis prioritetnih patogena iznimno je važan za istraživačku zajednicu jer ukazuje na to u što bi trebalo

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen