WHO: Prvi put se smanjuje potrošnja duhanskih proizvoda među muškarcima

Potrošnja cigareta i duhanskih proizvoda među muškarcima prvi je put u opadanju, što označava pozitivan pomak u globalnoj epidemiji uživanja u duhanskim proizvodima, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u globalnom godišnjem izvješću o duhanu.

Dok se broj žena koje puše u razdoblju između 2000. i 2018. smanjio za oko 100 milijuna, broj muškaraca koji uživaju u duhanskim prozvodima u istom se razdoblju povećao za oko 40 milijuna.

No organizacija predviđa da će u predstojećoj godini među muškarcima biti 2 milijuna manje pušača nego tijekom 2018., a još šest milijuna manje do 2025.

Kad je riječ o ženama, predviđanja su sljedeća: tijekom 2020. bit će 9 milijuna manje pušačica nego tijekom 2018. godine, a do 2025. trebalo bi ih biti 32 milijuna manje nego u 2018.

Godine 2000. otprilike trećina svjetske populacije u dobi od 15 godina i više redovito je uživala u duhanskim proizvodima – cigaretama, cigarama, lulama, nargilama ili duhanu za žvakanje. WHO u tu grupu ne ubraja elektroničke cigarete. Po podacima svjetske organizacije tijekom 2015. godine pušila je samo četvrtina svjetske populacije.

Po procjeni WHO-a, broj korisnika duhana u apsolutnim se brojkama smanjio s oko 1,4 milijarde tijekom 2000. na oko 1,3 milijarde u 2018.

Godine 2018. čak 80 posto svih korisnika duhana bili su muškarci.

– Smanjenje broja muških pušača predstavlja prekretnicu u borbi protiv duhanskih proizvoda i pušenja. Globalno puši manje ljudi, što je velik korak za globalno javno zdravstvo – izjavio je u četvrtak šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Smatra da je novi trend rezultat angažmana vlada koje su pooštrile zakone i pravila kad su posrijedi predstavnici duhanske industrije.

Porez na duhanske proizvode ne samo da smanjuje troškove koji se odnose na pušenje i zdravstvenu zaštitu, već donosi i prihode koji se mogu iskoristiti u gospodarskom razvoju zemlje, ističe WHO.

Od posljedica pušenja svake godine umre više od 8

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen