Voyager 1 je izvan Sunčeva sustava. Šalje misteriozne podatke

SONDA Voyager 1 lansirana je 1977. godine te je prije desetak godina napustila naš Sunčev sustav. Sada, 45 godina nakon lansiranja, počela je prema Zemlji slati čudne podatke.

NASA je u srijedu priopćila da iako sonda još uvijek radi ispravno, očitanja iz njezinog sustava za određivanje položaja (AACS) ne odgovaraju smjeru i orijentaciji letjelice, što sugerira da je letjelica zbunjena oko svoje lokacije u svemiru.

Voyager 2 i dalje šalje očekivane podatke

Voyager 1 putem AACS sustava šalje podatke o svom okolnom međuzvjezdanom okruženju dok drži antenu letjelice usmjerenu točno na naš planet, piše Business Insider.

“Ovakav misterij nije nešto neobično u ovoj fazi misije Voyager. Obje letjelice, Voyager 1 i Voyager 2, stare su skoro 45 godina, što je daleko iznad njihovog predviđenog roka funkcioniranja”, rekla je Suzanne Dodd, voditeljica projekta Voyager 1 i 2 u NASA-inom institutu Jet Propulsion Laboratory.

NASA je navela da se Voyager 2 ponaša normalno, odnosno da šalje očekivane podatke.

Sonda Voyager 1 napustila je naš Sunčev sustav i ušla u međuzvjezdani prostor 2012. godine. Sada je od Zemlje udaljena oko 23 milijarde kilometara, odnosno radi se o letjelici koja je otišla u najudaljenije dijelove svemira do sada.

Antena u ispravnom položaju

NASA je navela kako inženjeri pretpostavljaju da AACS sustav Voyagera 1 šalje nasumično generirane podatke koji ne “reflektiraju ono što se zapravo događa na letjelici”. No zanimljivo je da je sama antena svemirske letjelice i dalje u ispravnom položaju, odnosno da prima i izvršava NASA-ine naredbe i šalje podatke natrag na Zemlju.