VIDEO Napravljena koža za robote od ljudskih stanica, pogledajte kako izgleda

NAKON mnogih romana i filmova znanstvene fantastike u kojima su se prikazivala mehanička bića koja u potpunosti nalikuju ljudima, ideja o takvim vrstama robota nas je desetljećima istovremeno fascinirala i plašila.

Sada smo, zahvaljujući napretku znanosti, bliže nego ikad tome da roboti izgledaju poput ljudi. Naime, stručnjaci su razvili kožu za mehanička tijela od ljudskih stanica. Premda izgleda pomalo ljigavo, takva koža je vodootporna, može zacijeljeti i ima teksturu poput naše.

“Zanimljivo je čuti mehaničke zvukove u prstu koji izgleda baš kao pravi”

“Mislim da je živa koža savršeno rješenje da se robotima podari izgled i dodir živih bića jer je to potpuno isti materijal koji prekriva naša tijela”, rekao je inženjer Shoji Takeuchi sa Sveučilišta Tokio.

Stručnjaci su uspješno obložili trozglobni, funkcionalni prst robota prototipom kože uzgojene u laboratoriju.

“Prst izgleda vlažno jer dolazi ravno iz medija za kulturu. Budući da ga pokreće električni motor, zanimljivo je čuti mehaničke zvukove u prstu koji izgleda baš kao pravi”, kazao je Takeuchi, a prenosi Science Alert.

Koža koja se sama oblikuje prema robotu

Znanstvenici su i ranije pokušali na robote staviti pravu kožu, no nailazili su na probleme. Stoga su japanski stručnjaci pokušali s drugim pristupom – stvaranjem kože koja se sama oblikuje na uređaju.

“Teško je rezati, zalijepiti ili zašiti ekvivalent kože bez oštećenja mekog, krhkog tkiva. Umjesto toga, umočili smo robotsku strukturu u otopinu kolagena i stanica dermalnih fibroblasta, najuobičajenije stanice vezivnog tkiva kože”, objašnjavaju znanstvenici u studiji.

Zatim su ovaj temeljni sloj obložili epidermalnim stanicama, glavnom komponentom našeg vanjskog sloja kože. Bez ovog dodatnog sloja, tkivo ne bi bilo vodootporno.