VIDEO Kineski astronauti vratili se na Zemlju nakon povijesne svemirske misije

TROJE kineskih tajkonauta sletjelo je na Zemlju rano jutros nakon 183 dana provedena u svemiru, što je dosad najdulji boravak neke kineske posade, izvijestila je državna televizija.

Kapsula u kojoj su se nalazili astronautkinja Wang Yaping i dvojica njezinih kolega, Zhai Zhigang i Ye Guangfu, sletjela je danas ujutro u pustinju Gobi na sjeverozapadu Kine. Spuštanje se prenosilo uživo na kineskoj državnoj televiziji. 

Povratak trajao više od devet sati

Povratak sa svemirske postaje koja orbitira oko 400 kilometara iznad Zemlje trajao je nešto više od devet sati.

Posada “Magičnog broda” Shenzhou 13 u svemiru je provela šest mjeseci, dulje nego drugi kineski astronauti te gotovo dvostruko dulje od kineskog rekorda prošle godine.

Tročlana posada na misiju se otisnula 16. listopada. Tijekom leta troje astronauta, koje se u Kini naziva tajkonautima, dvaput je izašlo u svemirsku šetnju i provelo cijeli niz znanstvenih eksperimenata.

Također su pripremili svemirsku postaju Tiangong (Rajsku palaču) za buduća proširenja.

Prva žena na glavnom modulu kineske svemirske postaje Tianhe

Wang Yaping nije samo prva žena koja je boravila na glavnom modulu kineske svemirske postaje Tianhe (Zvjezdani sklad) već i prva koja je obavila svemirsku šetnju.

U sljedećoj fazi Peking planira poslati teretni svemirski brod koji bi nosio materijal i gorivo za let Shenzhou 14, a lansiranje je predviđeno za lipanj.

Još dva modula glavnog dijela svemirske postaje čekaju red na lansiranje krajem godine.

Znate

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen