Veliko istraživanje pobilo ključne argumente protivnika pobačaja

SLUČAJ Mirele Čavajde, trudnice kojoj su četiri zagrebačke bolnice i prvostupanjska komisija uskratile zakonsko pravo na prekid trudnoće zbog agresivnog tumora na mozgu, ponovno je pokrenuo polemike i svjetonazorske ratove oko zakona i dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj.

Oni su se slučajno vremenski podudarili sa sličnim ratovima koji se o sličnom pitanju vode u SAD-u. Povod za njih je najava da bi američki Vrhovni sud kojim dominiraju republikanci mogao poništiti povijesnu sudsku praksu poznatu kao Roe protiv Wadea koja je legalizirala pobačaj.

Roe protiv Wadea je značajna odluka američkog Vrhovnog suda iz 1973. u kojoj je on presudio da Ustav Sjedinjenih Država štiti slobodu trudnice da izabere pobačaj bez pretjeranih ograničenja vlasti. Odluka je poništila mnoge američke savezne i državne zakone o pobačaju.

Dokument koji je nedavno procurio u američke medije pokazao je da većina sudaca Vrhovnog suda SAD-a planira podržati poništenje odluke što će svakoj saveznoj državi omogućiti da uvede svoja ograničenja prava na prekid trudnoće. Za očekivati je da bi se to moglo dogoditi u brojnim republikanskim saveznim državama, osobito u tzv. Biblijskom pojasu.

Istraživanje utjecaja prava na pobačaj na stope kriminala

Pobačaj postoji još od vremena drevne Kine i Egipta. No od kada je u brojnim zapadnim državama prvi put zakonski legaliziran i reguliran sredinom 20. stoljeća, vode se polemike između pobornika i protivnika prava na prekid trudnoće.

Istovremeno stručnjaci nastoje istražiti njegov utjecaj na pojedince i društvo. Na tu temu provedena su brojna istraživanja. Primjerice, brojne studije pokušale su otkriti postoji li neka povezanost između legalizacije pobačaja i pada stope kriminala.

Prema jednoj kontroverznoj hipotezi, poznatoj kao Donohue-Levitt hypothesis, dostupnost pobačaja rezultirala je manjim brojem rođenja djece s najvećim rizikom od počinjenja kaznenog djela.

Najranije istraživanje koje je ukazivalo na takvu mogućnost provedeno je u Švedskoj 1966.

Godine 2001. Steven Levitt sa Sveučilišta u Chicagu i John Donohue sa Sveučilišta Yale tvrdili su, pozivajući

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen