Veliki koraljni greben pogođen četvrtim valom izbjeljivanja

AUSTRALSKI spektakularni Veliki koraljni greben pati od “masovnog izbjeljivanja” jer koralji gube boju pod stresom toplijih mora, objavile su danas vlasti, za što se okrivljuju klimatske promjene.

Najveći svjetski sustav koraljnih grebena, koji se proteže na više od 2300 kilometara duž sjeveroistočne obale Australije, pokazuje posljedice utjecaja topline oceana, priopćila je Uprava za greben. Zračna istraživanja pokazala su izbjeljivanje koralja na velikom području sustava grebena, “potvrđujući masovno izbjeljivanje, četvrto od 2016.”, navodi se u izvješću.

Područje, koje se sastoji od oko 2500 pojedinačnih grebena i više od 900 otoka, pogođeno je izbjeljivanjem koje je posljedica izbacivanja algi koje žive u tkivu koralja, zbog čega nestaju njihove jarke boje.

Dom za oko 1500 vrsta riba

Veliki koraljni greben, dom za oko 1500 vrsta riba i 4000 vrsta mekušaca, ponovno je stradao unatoč učinku hlađenja vremenskog fenomena La Nina, koji trenutno utječe na klimu Australije, objavile su vlasti.

Iako su izbijeljeni koralji pod stresom, još uvijek se mogu oporaviti ako uvjeti postanu umjereniji, kaže Uprava za greben.

“Vremenski obrasci u sljedećih nekoliko tjedana i dalje ostaju ključni u određivanju ukupnog opsega i ozbiljnosti izbjeljivanja koralja u morskom parku”, navodi se.

Izvješće o masovnom izbjeljivanju pojavilo se četiri dana nakon što su Ujedinjeni narodi započeli nadzornu misiju kako bi procijenili čini li australska vlada dovoljno na njegovoj zaštiti te treba li taj lokalitet svjetske baštine preseliti na popis ugroženih lokacija.

“Obožavane, živopisne boje Velikog koraljnog grebena zamjenjuju sablasni bijeli koralji”, rekao je aktivist Greenpeace Australije Martin Zavan koji kaže da su najpogođeniji sjeverni i središnji dijelovi grebena.