Velika studija potvrdila da je ivermektin neučinkovit u liječenju covida-19

NOVA velika studija brazilskih znanstvenika potvrdila je da ivermektin, lijek koji se naveliko kupovao u ljekarnama nakon što su antivakseri iznijeli niz neutemeljenih informacija o njegovom učinku, ne pomaže u liječenju covida-19.

Studija čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu New England Journal of Medicine ukazuje na to da ovaj lijek ne smanjuje rizik od hospitalizacije nakon zaraze koronavirusom u usporedbi s placebom.

Lijek za krave i konje

Ivermektin je lijek koji se daje kravama i konjima kada imaju parazite te svinjama kada imaju gliste i lijek koji se u malim dozama može koristiti za liječenje parazita kod ljudi.

Stekao je veliku popularnost, osobito među protivnicima cijepljenja koji ga, potaknuti informacijama o liječenju koronavirusa prikupljenim na pogrešnim mjestima, smatraju čudotvornim. 

U brojnim su se državama police ljekarni ispraznile nakon neutemeljenih tvrdnji po kojima je ivermektin učinkovit u liječenju covida-19.

Opću pomamu za ivermektinom potaknule su i sumnjive internetske stranice koje su pisale o navodno obećavajućim rezultatima, utemeljenim na manjim istraživanjima, čije su kvaliteta i valjanost, prema mišljenju stručnjaka, bile upitne.

Detalji istraživanja

U istraživanju brazilskih znanstvenika ni liječnici ni pacijenti, odabrani nasumice, nisu znali tko je primio lijek, a tko placebo. Kod 3500 sudionika istraživanja evidentiran je povećan rizik od razvoja težeg oblika covida zbog njihove dobi ili zbog već postojećih bolesti.

Ivermektin je primalo 679 ispitanika, isto toliko ih je dobivalo placebo, a preostalih 2160 pacijenata liječeno je drugim načinima. Rezultati su pokazali da

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen