Velik broj zaraženih ima dugi covid. Što je to i što mogu poduzeti?

VIŠE od pola od 277 milijuna ljudi kojima je dijagnosticiran covid-19 diljem svijeta od prosinca 2019. imat će simptome poznate kao “dugi covid” do šest mjeseci nakon oporavka, pokazalo je novo veliko istraživanje.

Znanstvenici s Penn State College of Medicinea, koji su proveli studiju objavljenu u uglednom časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA), upozoravaju da bi se vlade, zdravstvene organizacije i javnozdravstveni djelatnici trebali pripremiti za veliki broj pacijenata kojima će nakon prebolijevanja covida-19 trebati skrb zbog raznih psihičkih i fizičkih simptoma.

Dugi covid utječe na kvalitetu života

U svojem istraživanju tim je napravio sustavni pregled 57 studija koje su sadržavale podatke o više od 250.000 necijepljenih odraslih osoba i djece kojima je dijagnosticiran covid-19 od prosinca 2019. do ožujka 2021. Većina pacijenata (79%) živjela je u zemljama s visokim dohotkom, a njihova srednja dob bila je 54 godine.

Istraživači su analizirali zdravlje pacijenata nakon covida-19 u tri intervala – u jednom mjesecu (kratkoročno), u dva do pet mjeseci (srednjoročno) te u šest ili više mjeseci (dugotrajno).

Prema nalazima istraživanja, sudionici su doživjeli niz zdravstvenih problema povezanih s covidom-19 koji su utjecali na njihovu opću dobrobit, njihovu pokretljivost ili na organske sustave. Sveukupno, svaki drugi preživjeli doživio je dugotrajne manifestacije covida-19. Stope su uglavnom ostale postojane i nakon jednog mjeseca i nakon šest mjeseci i duže.  

U ovoj studiji 79%, odnosno oko 198.000 zaraženih bilo je hospitalizirano, a oko 53.000 nije.

Tim je zabilježio nekoliko trendova među preživjelim pacijentima:

– Opća dobrobit: Više od polovice svih pacijenata prijavilo je gubitak težine, umor, groznicu ili bol.

– Mobilnost: Otprilike jedan od pet pacijenata doživio je smanjenje mobilnosti.

– Neurološki problemi: Gotovo jedan od četiri pacijenta imao je poteškoća s koncentracijom.