Večeras izlazi supermjesec jagode. Što je to i kako ga snimiti fotićem ili mobitelom?

U UTORAK navečer u Hrvatskoj će se moći vidjeti supermjesec koji se u SAD-u često naziva Strawberry Moon, drugi u nizu od četiri supermjeseca u kojima se faza uštapa poklapa s njegovim položajem u perigeju, njegovom najbližom točkom u orbiti u odnosu na Zemlju.

Supermjesec u perigeju običnom se promatraču može činiti tek malo većim od mikromjeseca, odnosno punog Mjeseca u apogeju, najudaljenijoj točki od Zemlje. No prema NASA-i, on zapravo može izgledati do 30% svjetlije i 17% veće (pogledajte na grafici dolje).

 Snimio: Danijel Reponj

Ime Strawberry Moon, odnosno Mjesec jagode, dobio je po kratkoj sezoni berbe jagoda s kojom se podudara, a potječe od američkih Indijanaca.

Pun Mjesec u lipnju bit će najniži pun Mjesec u 2022. zato što dolazi uoči ljetnog solsticija 21. lipnja.

“Na ljetni solsticij Sunce se pojavljuje najviše na nebu u godini. Puni Mjeseci nalaze se nasuprot Suncu pa će pun Mjesec u blizini ljetnog solsticija biti nisko na nebu”, napisala je NASA u svojem vodiču za promatranje ovog fenomena.

Pun Mjesec jedan je od najlakših događaja za promatranje zvijezda i odlična je meta za astronome amatere koji tek počinju promatrati dalekozorom ili teleskopom. Ipak, nije ga lako fotografirati.

Uspješno astrofotografiranje, odnosno fotografiranje zvijezda, planeta i maglica, može biti teško, posebno za fotografe amatere.

Imajući to na umu, stručnjaci Mark Lord Photography https://www.marklordphotography.co.uk/ sa sjedištem u Oxfordu sastavili su zgodan popis savjeta i trikova koji vam može pomoći da maksimalno iskoristite lipanjski supermjesec i pokušate ga snimiti kamerom ili pametnim telefonom.

Planiranje unaprijed je ključno

“Kako biste osigurali optimalnu vidljivost, nastojte biti vani neposredno nakon izlaska Mjeseca ili neposredno prije zalaska Sunca”, preporučuje Nicole France u ime Mark Lord Photographyja.