Važna studija u Engleskoj: Omikron nosi niži rizik hospitalizacije od delte

STUDIJA provedena na uglednom londonskom Imperial Collegeu sugerira da zaraza sojem omikron, koji se ubrzano širi, nosi nešto niži rizik hospitalizacije nego zaraza deltom.

U studiji se proučavao udio hospitaliziranih zaraženih omikronom i deltom na uzorku od 56.000 slučajeva omikrona i 269.000 slučajeva delte. Svi slučajevi potvrđeni su PCR testiranjem.

Što kažu rezultati studije?

Za ljude koji su zaraženi omikronom vjerojatnost hospitalizacije je oko 15-20% niža nego za one zaražene delta sojem koronavirusa, pokazali su rezultati studije. 

Prema istoj studiji Imperial Collegea, za osobe zaražene omikronom vjerojatnost da će provesti noć ili dulje u bolnici je 40-45% niža nego za one zaražene deltom.

Rezultati pokazuju i da je vjerojatnost hospitalizacije osoba koje su ranije preboljele covid 50-60% niža u odnosu na one koji nisu preboljeli covid.

Rizik hospitalizacije je sličan za one s omikronom i deltom pod uvjetom da su primili najmanje dvije doze cjepiva, pokazalo je istraživanje.

No rizik hospitalizacije je veći za one koji nisu primili nijednu dozu cjepiva, navode znanstvenici u studiji.

“Snižavanje rizika anulira smanjena efikasnost cjepiva protiv infekcije omikronom”

“Naša analiza pokazuje dokaze za umjereno sniženje rizika hospitalizacije s omikron varijantom nego s deltom”, rekao je profesor Neil Ferguson s Imperial Collegea.

“Međutim, izgleda da to snižavanje rizika anulira smanjena efikasnost cjepiva protiv infekcije omikronom”, dodao je Ferguson, koji je upozorio da bi visoka stopa zaraze omikronom mogla dovesti do povećanih zahtjeva za zdravstvenim uslugama nastavi li broj novih slučajeva rasti istom brzinom.

“Iako je sniženi rizik hospitalizacije za zaražene

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen