Upala srca nakon cijepljenja češća je kod mladih muškaraca. Treba li je se bojati?

MIOKARDITIS je vrlo rijetka nuspojava mRNA cjepiva, međutim, nova istraživanja u SAD-u i Hong Kongu pokazuju da je rizik povećan kod mladih muškaraca nakon druge doze. Prema velikoj američkoj studiji, na 192.4 milijuna cijepljenja zabilježen je 1991 slučaj miokarditisa.

No, rezultati objavljeni u uglednom časopisu JAMA pokazali su da je većina miokarditisa izliječena, a među cijepljenim osobama mlađima od 30 godina nije utvrđen ni jedan smrtni slučaj koji bi se mogao pripisati mRNA cjepivu.

“Početak miokarditisa obično slijedi neki upalni proces, često virusnu bolest, međutim, u mnogim slučajevima ne uspijeva se identificirati uzrok”, napisali su u svojem radu Matthew E. Oster, dr. med., pedijatrijski kardiolog na Children’s Healthcare of Atlanta, i njegovi kolege.

“Postojala je hipoteza da cijepljenje može poslužiti kao okidač za miokarditis, no samo je cjepivo protiv velikih boginja prethodno bilo uzročno povezano s miokarditisom na temelju izvješća američkog vojnog osoblja, a slučajevi se obično javljaju 7 do 12 dana nakon cijepljenja”, dodali su.

Što je miokarditis?

Miokarditis je upalna bolest mišićnog sloja srca, miokarda, koja se klinički može manifestirati različitim sindromima. Simptomi mogu uključivati ​​otežano disanje, bol u prsima, smanjenu sposobnost vježbanja i nepravilan rad srca. Trajanje problema može varirati od sati do mjeseci. Komplikacije mogu uključivati ​​zatajenje srca zbog proširene kardiomiopatije ili srčanog zastoja.

Najčešće je posljedica virusne infekcije, no također ga mogu uzrokovati bakterijske infekcije, određeni lijekovi, toksini i autoimuni poremećaji. Brojne studije pokazale su da miokarditis nakon cijepljenja u većini slučajeva prolazi relativno brzo i bez većih problema. Stanje je općenito blago i liječi se mirovanjem i ibuprofenom, iako svi sumnjivi slučajevi zahtijevaju liječničku pozornost.

Covid-19 je mnogo češći uzrok miokarditisa od cjepiva

Jedna velika studija, provedena na gotovo 39 milijuna ljudi u Engleskoj koji su bili registrirani u engleskoj bazi podataka o cijepljenju, objavljena u uglednom časopisu Nature Medicine, pokazala je da se miokarditis više od četiri

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen