Ukrajinske nuklearke imaju golemu vrijednost za Rusiju

RUSIJA u Ukrajini nema samo vojno strateške već i goleme gospodarske interese.

Primjerice, brojni analitičari upozorili su da Ukrajina posjeduje goleme rezerve prirodnog plina i da je bila rangirana na 26. mjestu među zemljama s dokazanim rezervama prirodnog plina još i prije nego što je Krim pripojen Ruskoj Federaciji 2014. Njene ukupne rezerve plina procijenjene su na oko 5.4 bilijuna kubičnih metara.

Neki analitičari tvrde da je Rusija u invaziji do sada, među ostalim, zauzela područja bogata nalazištima plina.

Interes u pohranjivanju iskorištenog goriva

Nuklearna energija u tom se kontekstu manje spominjala, no ona nije zanemariv dio kolača na koji je Rusija mogla baciti oko.

Naime, Jeffrey S. Merrifield, povjerenik američke Komisije za nuklearnu regulaciju od 1998. do 2007., nedavno je istaknuo da je ukrajinska nuklearna industrija važna zlatna koka vrijedna na stotine, pa i milijarde dolara u formi poslova.

U svojoj analizi za Wall Streat Journal Merrifield ističe da samo nuklearka Zaporižje sa šest reaktora, trenutno pod kontrolom Rusije, godišnje vrijedi stotine milijuna dolara poslova.

Slično vrijedi i za ugašenu černobilsku nuklearku, kao mjesto na koje se privremeno odlaže istrošeno nuklearno gorivo i nuklearni otpad te za preostale tri nuklearke s devet reaktora, ali i generalno za cijelu ukrajinsku nuklearnu industriju, koja se, baš kao i sama Ukrajina, posljednjih godina sve više od Rusije okretala prema Zapadu.

Primjerice, preuzimanjem Černobila, Rusija je osigurala kontrolu nad odlaganjem istrošenog goriva koje

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen