Ualjubičasta svjetlost može spriječiti širenje covida, tvrde znanstvenici

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta Columbia otkrili su da bi se određena vrsta ultraljubičaste svjetlosti, koju emitira takozvana Far-UVC lampa, mogla koristiti za sprečavanje širenja koronavirusa u zatvorenim prostorima, u kojima se on najčešće i prenosi.

Ova vrsta ultraljubičastog zračenja može ubiti virus covida a da pritom ne nanese štetu ljudima, no isključivo ako se primijeni prava doza, pokazalo je novo istraživanje, prenosi The Independent.

Da ne bude zabune, ne radi se o istoj zamisli kakvu je na početku pandemije covida iznio bivši američki predsjednik Donald Trump kada je pitao je li moguće ubrizgati ljudima sredstva za dezinfekciju i izložiti naša tijela izravno UV svjetlu.

Znanost kaže da to nije dobra ideja jer su ultraljubičaste zrake u prevelikim izravnim količinama opasne i mogu imati vrlo teške zdravstvene posljedice.

Sigurno za ljude

Znanstvenici s Columbije vjeruju da su otkrili način korištenja vrste UVC-a za ubijanje virusa i bakterija sličnih covidu, ali na način koji je siguran za ljude.

Studenti stomatologije na američkim sveučilištima često koriste Far-UVC lampe za dezinfekciju zraka u prostorijama. Znanstvenici kažu da one ubijaju 98 posto mikroba u zatvorenom prostoru za oko pet minuta.

Far-UVC zrake imaju kraću valnu duljinu od običnih UVC zraka i laboratorijski eksperimenti na stanicama ljudske kože pokazali su da ne oštećuju njihovu DNA.

David Brenner, direktor Centra za radiološka istraživanja na Columbiji, za CBS News je kazao da bi se tehnologija, koja je još u fazi

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen