U vrhu smo po smrtnosti od raka kože. Kako se zaštititi, kojim kremama?

HRVATSKA bilježi veliki porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože melanoma, a po smrtnosti je u samom europskom vrhu, na visokom četvrtom mjestu, upozorila je krajem svibnja akademkinja Mirna Šitum na predstavljanju kampanje Euromelanoma 2022.

>Liječnica: Skoro pola ljudi koji imaju melanom otkrije ga tek kad dođe do metastaza

U vrhu EU po smrtnosti od melanoma

Melanom kože je peti najčešće dijagnosticirani rak u oba spola – kod muškaraca nakon raka prostate, pluća, debelog crijeva i mokraćnog mjehura, a kod žena nakon raka dojke, debelog crijeva, pluća i tijela maternice. On je jedan od 15 najčešćih uzroka smrti od raka u oba spola.

Ukupni trendovi melanoma kože rastu, kako u pogledu incidencije tako i u pogledu mortaliteta, no postoje nacionalne i regionalne iznimke i velika varijabilnost među zemljama EU, kako prema incidenciji tako i prema smrtnosti. Procijenjene stope incidencije među zemljama EU su u 2020. varirale šest puta, a stope smrtnosti tri puta.

U EU su u 2020. zabilježena 50.972 nova slučaja kod žena te 55.379 kod muškaraca. U ženskoj populaciji zabilježen je 7031 smrtni slučaj, a u muškoj 9457. 

Prema stranici World Cancer Research Fund International, Hrvatska je 2020. bila na visokom 8. mjestu u svijetu s 3.6 smrti od melanoma na 100.000 stanovnika, iza Novog Zelanda, Norveške, Crne Gore, Slovačke, Slovenije, Australije i Danske. Svjetski prosjek je 0.6.

Loš status Hrvatske potvrđuje i karta Europske komisije (dolje).

Petogodišnje preživljenje pacijenata s melanomom koji je dijagnosticiran od 2000. do 2007. najviše je u zapadnoj Europi, a najniže u nekim istočnoeuropskim zemljama. To se dijelom može pripisati varijacijama u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju raka.

Što je melanom i kako se razvija?

Melanom je vrsta raka kože koji se razvija kada melanociti (stanice koje koži daju preplanulu ili smeđu boju) počnu rasti van kontrole.

Najvažniji faktor rizika je izloženost ultraljubičastom zračenju koje prirodno dolazi od sunca

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen