U Turskoj pronađena Biblija stara 1200 godina

BIBLIJA stara 1200 godina pronađena je u turskoj pokrajini Diyarbakir za vrijeme akcije organizirane protiv krijumčara vrijednim povijesnim nalazima, izvijestile su pokrajinske vlasti.

Trojica osumnjičenika uhićena su dok su u ponedjeljak pokušavali prodati drevnu knjigu u gradu Kayapininu, kaže se u priopćenju iz ureda guvernera Diyarbakira.

Vrijedna Biblija ima ukupno 34 stranice ispisane zlatom.

Iz ureda guvernera objavljeno je da je u pritvoru završilo šest osumnjičenih, no nisu iznesene pojedinosti.

Regija je poznata po brojnim svetim mjestima koje su štovali kršćani, a turske vlasti već dulje vrijeme nastoje suzbiti pokušaje krijumčarenja drevnih artefakata.

Turski turizam se oslanja na bogato povijesno nasljeđe

Svake godine provode niz organiziranih operacija protiv krijumčarenja vrijednim povijesnim predmetima da bi se spriječila njihova prodaja te da bi se zaštitilo bogato kulturno naslijeđe zemlje.

Takve su akcije iznimno značajne za Tursku, zemlju s oko 3000 drevnih gradova koji su ostali iza četrdeset i dviju civilizacija. Turski se turizam uvelike oslanja na bogato povijesno nasljeđe u nastojanju da privuče milijune stranaca svake godine.

U Istanbulu se nalazi Aja Sofija koja je tisuću godina bila kršćanska crkva, potom pola tisućljeća džamija, a danas je muzej. Turci su je nakon osvajanja Carigrada 1453. pretvorili u džamiju, a od 1935. je jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu.

Kršćani čine manjinu među pretežno muslimanskim stanovništvom Turske, zemlje u kojoj živi 82 milijuna ljudi.

Članci iz iste kategorije: