U Peruu otkrivene drevne mumije djece, izgleda da su bila žrtvovana

ZNANSTVENICI pretpostavljaju da drevne mumije djece pronađene u Peruu predstavljaju žrtve koje su se prinosile kao pratnja u zagrobni život.

“Vjerujemo da je šestero mumificirane djece bilo žrtvovano kao pratnja umrlome plemiću u zagrobni život”, izvijestili su arheolozi. 

Sićušni kosturi, čvrsto umotani u tkaninu, pronađeni su u grobu visokopozicionirane osobe u drevnome društvu, vjerojatno političke ličnosti, koji je otkriven prošlog studenog na lokalitetu Cajamarquilla, udaljenom oko 24 kilometra od Lime.

“Djeca su možda bili bliski rođaci”

“Djeca su možda bili bliski rođaci. Pozicionirana su u različite dijelove ulaza u grobnicu, jedno na drugo. Naša hipoteza je da su djeca žrtvovana kako bi pratila mumiju plemića u podzemni svijet”, rekao je za AFP arheolog Pieter Van Dalen.

Cajamarquilla je drevni grad od blata izgrađen oko 200. godine prije Krista, u razdoblju prije Inka. Bio je naseljen do otprilike 1500. godine. U njemu je moglo živjeti između 10.000 i 20.000 ljudi.

Van Dalen je rekao da su mumije djece stare između 1000 i 1200 godina. Arheolozi su u blizini grobnice pronašli i kosti sedmero odraslih osoba koje nisu mumificirane, kao i ostatke životinja nalik na ljame te zemljano posuđe.

Posmrtni ostaci plemića pronađeni su prošle godine u grobnici dugačkoj oko tri metra te dubokoj 1.4 metra. Plemić je imao oko 20 godina kada je umro. Bio je pokopan s rukama na licu, a tijelo mu je

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen