U patuljastoj galaksiji otkrivena crna rupa koja ne uništava, već stvara zvijezde

ZNANSTVENICI su otkrili crnu rupu u središtu patuljaste galaksije koja izbacuje mlazove plina duge 500 svjetlosnih godina, u kojima se formiraju nove zvijezde.

Astronomi su i prije uočili supermasivne crne rupe koje stvaraju povoljne uvjete za rađanje zvijezda, ali se do sada smatralo da crne rupe koje se nalaze u patuljastim galaksijama, koje sadrže milijardu zvijezda ili manje, onemogućuju njihovo formiranje.

Mlaz plina dug 500 svjetlosnih godina

Astrofizičar Zachary Schutte sa sveučilišta Montana State i njegovi kolege promatrali su crnu rupu u patuljastoj galaksiji Hen 2-10, udaljenu oko 34 milijuna svjetlosnih godina, i uočili kako izbacuje oblak ioniziranog plina koji je dugačak gotovo 500 svjetlosnih godina. Ovaj se oblak protezao od galaktičkog centra pa sve do ruba galaksije gdje se i formiraju zvijezde, piše New Scientist.

Astronome zanimaju patuljaste galaksije poput Hen 2-10 jer bi one mogle nalikovati galaksijama iz ranog razdoblja svemira. U slučaju da se zakoni iza evolucije galaksija nisu promijenili, ti podaci bi nam mogli pomoći u razumijevanju razvoja galaksija poput naše Mliječne staze.

“Svaki puta kada uočimo nove interakcije između galaksija i njihovih crnih rupa, posebno u ovakvim patuljastim galaksijama, možemo saznati nešto više o procesima iza nastanka zvijezda i formiranja galaksija u ranom svemiru”, rekao je Schutte.

Obično su mutne

Patuljaste galaksije obično u svome središtu imaju crnu rupu ili supernovu, ali su toliko mutne da je teško odrediti što se

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen