U orbiti Zemlje otkriven trojanski asteroid, velik je 1 kilometar

ASTEROID otkriven u Zemljinoj orbiti, širok oko 1.2 kilometara, mogao bi ostati u orbiti našeg planeta još najmanje 4000 godina, a da ne predstavlja nikakvu opasnost, objavili su španjolski znanstvenici.

Koristeći podatke teleskopa u Čileu, Arizoni i Kanarskim otocima, znanstvenici su dali do sada najopsežniji opis asteroida, nazvanog 2020 XL5 i prvi put otkrivenog prije dvije godine.

Potvrdili su da je to jedan od samo dva od takozvanih trojanskih asteroida koji putuju kao suputnici Zemlje.

Kruži istom stazom kao i Zemlja

Trojanski asteroidi mogu biti lutalice u Sunčevom sustavu, kao što se čini da je slučaj s ovim, ili predstavljaju materijal koji je ostao od formiranja njihova matičnog planeta. Oni ostaju zarobljeni planetarnim gravitacijskim silama i nakon toga kruže oko Sunca istom stazom kao i taj planet.

Čini se da je ovo asteroid C tipa, što je jedna od najčešćih vrsta u Sunčevom sustavu, prema znanstveniku Toniju Santana-Rosu sa Sveučilišta Alicante i Institutu svemirskih znanosti Sveučilišta u Barceloni, glavnom autoru studije objavljene u časopisu Nature Communications.

Ti su asteroidi tamne boje i sadrže puno ugljika uz stijene i minerale.

“2020 XL5 ne predstavlja prijetnju Zemlji”

“2020 XL5 ne predstavlja prijetnju Zemlji. Očekujemo da će ostati u svojoj trenutnoj stabilnoj orbiti najmanje sljedeće 4000 godina”, rekao je znanstvenik i koautor studije Cesar Briceno iz američke Nacionalne zaklade za znanost NOIRLab.

On je na udaljenosti od Zemlje koja varira od 90 milijuna km do 270 milijuna km. Asteroid zauzima jednu od pet takozvanih Lagrangeovih točaka – položaja u svemiru gdje objekti teže ostati na mjestu. Tih pet mjesta omogućuju stabilne orbite zbog konkurentskih gravitacijskih sila Zemlje i Sunca. Ovaj se nalazi na onome što se zove L4 točka.

Jedini drugi trojanski asteroid viđen oko Zemlje, otkriven prije 12 godina, također u točki L4, nazvan je 2010 TK7. Manji je, s promjerom od oko 400 metara. Također se smatra da je zarobljen Zemljinom gravitacijom dok je “tumarao” Sunčevim sustavom.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen