U KBC-u Sestre milosrdnice dostupna transplantacija crijevne mikroflore

I U Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice moguća je transplantacija crijevne mikroflore, izvijestili su iz te bolnice.

Riječ je o metodi liječenja zdravstvenih problema donjeg dijela probavnog sustava infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davatelja u crijevo bolesnog primatelja kako bi se postigla normalizacija crijevne flore (mikrobiote).

Transplantaciju crijevne mikroflore odnosno transfer fekalne mikrobiote (FMT), kod bolesnice starije životne dobi s refraktornom Clostridioides difficile infekcijom prvi je put u KBC-u Sestre milosrdnice izveo tim u sklopu Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutarnje bolesti.

U timu su bili dr. Mario Živković, prim. dr. sc. Vedran Tomašić i viša medicinska sestra Melita Kristofić, a transplantaciju su izveli u suradnji s dr. Anom Gverić Grginić iz Zavoda za mikrobiologiju, parazitologiju i hospitalne infekcije te uz svesrdnu i nesebičnu podršku i pomoć kolega iz KBC-a Rijeka i Fekalne biobanke Medicinskog fakulteta u Rijeci.

“Infekcija Clostridioides difficile se kod naše pacijentice razvila kao posljedica višestruko provedene prethodne antimikrobne terapije. Donor je bila mlada i zdrava osoba kod koje su provedena sva potrebna testiranja prije uzimanja stolice. Ono što je vrlo važno kod ovoga zahvata je pravilan odabir zdravog donora i testiranje na druge crijevne patogene mikroorganizme, pri čemu vrlo važnu ulogu imaju mikrobiolozi”, istaknula je dr. Gverić Grginić.

Brz otpust iz bolnice

Prim. Tomašić rekao je kako se FMT metoda provodi tako da se tekući filtrat

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen