U kamenju nedavno stiglom s Mjeseca nađena voda

KAMENJE s Mjeseca koje je prikupio kineski lander Chang’e-5 u sebi sadrži vodu, ali onoliko koliko su znanstvenici očekivali.

Stručnjaci su nakon analize kamenja ustanovili da tlo na našem satelitu ima razine H20 oko 28.5 dijelova na milijun (ppm), što nije baš puno, čak i za Mjesec. No, u mineralu apatit bilo je vode do 179 ppm.

Lander se spustio na Mjesec 1. prosinca 2020., prikupio uzorke tla te se 16. prosinca te iste godine vratio na Zemlju. 

Možemo izvući vodu i kisik iz Mjesečeva tla

Podsjetimo, znanstvenici Europske svemirske agencije (ESA) uspješno su putem “kuhanja” izvukli vodu i kisik iz Mjesečeva tla. Zagrijali su minerale na temperaturu od oko 1000 stupnjeva Celzijevih, pri čemu su se oni pretvorili u plin. Nastali plinovi su prošli kroz katalizator koji odvaja vodu, a kisik su ekstrahirali elektrolizom.

Nakon tog procesa dobio se nusproizvod bogat silicijevim dioksidom i metalima koji se može podvrgnuti daljnjoj preradi za druge resurse koji se mogu koristiti prilikom istraživanja Mjeseca.

Analiza zasebnog kineskog tima znanstvenika objavljena ranije ove godine pokazala je da u nekim vrstama stijena na određenim područjima našeg prirodnog satelita ima vode na oko 120 ppm do 180 ppm, piše Msn.

“Čak i najvlažnija područja na Mjesecu suša su od najgore pustinje na Zemlji”

Planetarna znanstvenica Parvathy Prem sa Sveučilišta Johns Hopkins u Marylandu kazala je da je pronađena količina vode

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen