U Kambodži ulovljena najveća slatkovodna riba na svijetu. Pogledajte fotografije

U RIJECI Mekong u Kambodži ulovljena je 300 kilograma teška raža, najveća slatkovodna riba ikad dokumentirana, kažu znanstvenici za BBC. Ranije je rekordni ulov bio 293 kilograma težak mekonški divovski som ulovljen na Tajlandu 2005. godine. 

“Ovo je izvanredan i rijedak znak nade”

“U 20 godina istraživanja divovskih riba u rijekama i jezerima na šest kontinenata, ovo je najveća slatkovodna riba koju smo susreli ili koja je dokumentirana bilo gdje u svijetu”, rekao je Zeb Hogan, biolog koji vodi konzervatorski projekt Wonders of Mekong.

Projekt očuvanja surađuje s Upravom za ribarstvo Kambodže kako bi uspostavio mrežu ribara koji upozoravaju istraživače ako ulove divovsku ili ugroženu ribu.

“Pronalaženje i dokumentiranje ove ribe je izvanredan i rijedak znak nade, još više jer se dogodilo u Mekongu, rijeci koja se trenutno suočava s brojnim izazovima”, dodao je dr. Hogan, koji je također profesor na Sveučilištu u Nevadi.

Mekong ima visoku bioraznolikost, ali prekomjerni ribolov, brane i zagađenje ugrožavaju njegov krhki ekosustav. Rijeka teče od Tibetanske visoravni kroz Kinu, Mjanmar, Tajland, Laos, Kambodžu i Vijetnam.

Raža puštena u rijeku

U noći 13. lipnja lokalni ribar na otoku Koh Preah nazvao je istraživače i rekao da je ulovio “vrlo veliku” ražu. Ispostavilo se da je duga 3.98 metara i široka 2.2 metra.

Nakon što je opremljena oznakom za praćenje, raža je puštena natrag u rijeku.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen