U Indiji otkrivene čudne divovske posude, napravila ih nepoznata drevna civilizacija

U INDIJSKOJ saveznoj državi Assam arheolozi su na novim lokalitetima pronašli 65 divovskih posuda.

Neke od njih su visoke i cilindričnog oblika, neke okrugle, a neke izgledaju kao dva spojena stošca. Neke su izvirivale iz zemlje, a neke bile u potpunosti zatrpane. Još uvijek nije poznato tko ih je izradio i čemu su služile, no izgleda da ih je više nego što se prije mislilo.

Naime, ovo nije prvi nalaz ovakvih divovskih, drevnih objekata. U Assamu je pronađeno 11 lokaliteta s ovakvim tipom kamenih posuda, a pronađene su i u Laosu te Indoneziji. Datiraju između drugog tisućljeća prije Krista i 13. stoljeća prije Krista. Blizu lokaliteta u Laosu pronađeni su ljudski ostaci tako da neki stručnjaci smatraju da su se posude možda koristile u svrhu pogrebnog obreda.

Isklesane su od pješčenjaka, kojeg nema u blizini mjesta gdje su nađene

Prve divovske posude u Assamu pronađene su 1929. godine, a arheolog Tilok Thakuria i njegovi kolege sa Sveučilišta North Eastern Hill u Indiji ponovno su počeli s iskapanjima 2020. godine i pritom otkrili nove lokalitete, piše Science Alert.

“Prvo smo krenuli iskapati tri velika lokaliteta koja nisu bila službeno istražena. Nakon toga smo pretražili okolno šumsko područje. Tada smo počeli pronalaziti nove divovske posude”, rekao je arheolog Nicholae Skopal s Australskog nacionalnog sveučilišta.

Znanstvenici su otkrili četiri nova nalazišta. Jedno je bilo u selu Herakilo, u kojem je pronađeno 10 posuda; šest ih je otkriveno na periferiji sela, a preostale četiri su u nekom trenutku premještene u njegovo središte. Drugo i treće se nalazilo na lokalitetima na planini u Thaimodholingu, gdje je pronađeno 20 posuda. Četvrto je bilo u mjestu Donji Chaikam, gdje je na polju okruženom gustom šumom otkriveno njih 35.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen