U Australiji se testiraju isprintani solarni paneli: Lagani, jeftini i prijenosni

AUSTRALSKI znanstvenici testirat će isprintane solarne panele koje će koristiti za napajanje električnog vozila na putu dugom 15.100 km, koji počinje u rujnu, a nadaju se da će pokus navesti javnost na razmišljanje o novim mogućnostima za sprečavanje klimatskih promjena. 

Projektom “The Charge Around Australia (CAA)” napajat će se električni automobil Teslu s 18 isprintanih plastičnih solarnih panela, od kojih je svaki dug 18 metara. Panele će se odmatati pokraj vozila kako bi upijali sunčevu energiju kad ga treba puniti.

Koštaju manje od deset dolara po četvornom metru

Paul Dastoor, izumitelj tiskanih solarnih panela, rekao je da će tim Sveučilišta u Newcastleu testirati ne samo izdržljivost panela već i njihovu potencijalnu upotrebu za druge primjene.

“Ovo je zapravo idealan pokusni prostor koji će nam dati informacije o tome kako ćemo koristiti i napajati tehnologiju na drugim udaljenim lokacijama, primjerice, u svemiru”, rekao je Dastoor za Reuters u gradu Gosforthu, sjeverno od Sydneyja.

Isprintani solar je lagana, laminirana PET plastika koja se može napraviti po cijeni manjoj od 10 dolara po četvornom metru. Ploče su izrađene na komercijalnom pisaču, koji se izvorno koristio za ispis naljepnica za vino.

“Zajednica traži ovakve odgovore na probleme”

Dastoor je rekao da bi korištenje ploča za pogon automobila navelo Australce da više razmišljaju o električnim vozilima i da bi im moglo pomoći u ublažavanju “tjeskobe” vezane uz domet električnih vozila.

“(Zajednica) traži ovakve odgovore na probleme s kojima se suočava, iz dana

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen