U Americi odobren Merckov lijek za koronu

AMERIČKA Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je još jednu tabletu koja može spriječiti ozbiljne komplikacije od koronavirusa.

Radi se o tableti kompanije Merck, poznatoj i pod imenom molnupiravir, javlja Reuters. 

Podsjetimo, jučer je u SAD-u odobren Pfizerov lijek za koronavirus. 

>> U Americi odobren Pfizerov lijek za koronu

Mnogi smatraju da je molnupiravir odlično rješenje jer se tako možemo liječiti protiv koronavirusa a da pritom ne boravimo u bolnici, navodi CNN.

Naime, kada se pacijentu dijagnosticira zaraza covidom-19, on može započeti terapiju ovim lijekom i dva puta dnevno tijekom pet dana uzimati četiri kapsule od 200 miligrama (ukupno 40 tableta).

“Za razliku od cjepiva, koja izazivaju imunološki odgovor, molnupiravir ometa replikaciju virusa”, rekao je Sanjaya Senanayake, specijalist za zarazne bolesti s Australian National Universityja.

Molnupiravir smanjuje rizik od hospitalizacije

Preliminarni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja, koje je provodila tvrtka Merck na više od 700 necijepljenih pacijenata, pokazali su da bi tableta mogla smanjiti rizik od hospitalizacije ili smrti za približno 50%, u usporedbi s pacijentima koji su uzimali placebo.

Sudionici su tijekom ispitivanja dobili tabletu ili placebo unutar pet dana od početka simptoma zaraze, a u roku od 29 dana nitko od onih koji su dobili molnupiravir nije preminuo, za razliku od osam ispitanika koji su primili placebo.

Lijek nije dopušten za pacijente mlađe od 18 godina jer molnupiravir može utjecati na

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen