Tuče će biti sve razornije. Znanost otkriva što štiti imovinu, a što ne

U HRVATSKOJ se posljednjih dana bilježe goleme štete uzrokovane tučom, a moglo bi ih biti još. Brojni stručnjaci i poljoprivrednici tvrde da ne pamte da se tako nešto ranije događalo. Uništeni su brojni staklenici i nasadi u stotinama gospodarstava, a neke kulture toliko su oštećene da će se morati počupati ili će se oporavljati godinama.

Nažalost, s klimatskim promjenama možemo očekivati da će se situacija samo pogoršavati. Prirodno, sve zanima kako zaštititi imovinu, polja, voćnjake, vinograde, automobile i kuće.

Neki poljoprivrednici smatraju da bi u Hrvatsku trebalo vratiti stari sustav zaštite protugradnim raketama, a takvi zahtjevi mogu se čuti i iz redova nekih oporbenih stranaka.

Što kaže znanost o tome?

S klimatskim promjenama tuče će postati opasnije

Znanstvena istraživanja pokazala su da će tuče s klimatskim promjenama postati nešto rjeđe, ali će veličina zrna postati veća. Drugim riječima, tuče s manjim zrnima postat će rjeđe, a one s velikim češće.

Da bi se ovo moglo razumjeti, potrebno je znati kako nastaje tuča. Ledena zrna formiraju se kada struja toplog, vlažnog zraka u kumulonimbusima, velikim, gustim oblacima koji se protežu vertikalno u velike visine, podiže kapljice vode u visoke hladne predjele gdje se zamrzavaju.

Vlaga iz zraka nakuplja se na vanjskoj strani zrnaca leda dok se ona kreću kroz zrak, zbog čega tuča raste u slojevima nalik na slojeve luka. Zrna tuče sadrže mjehuriće zraka čija će količina pozitivno ovisiti o brzini smrzavanja (u vrlo hladnom zraku smrzavanje je brže, ali se više zraka miješa s ledom), a negativno s količinom vlage u zraku (smrzavanje većih količina vlage je sporije pa mjehurići zraka imaju više vremena da se oslobode). Naravno, velika zrna s malo zraka teža su i opasnija nego mala zrna s puno zraka.

Koliko brzo tuča raste i do kojih veličina, ovisit će o količini vlage u zraku i strujama zraka koje se kreću u

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen