Trećina pacijenata prijavila dugotrajne simptome 6 do 12 mjeseci nakon covida

GOTOVO trećina osoba koje su preboljele covid prijavila je barem jedan perzistirajući simptom 6 do 12 mjeseci nakon zaraze koronavirusom, pokazalo je dansko istraživanje provedeno na 152.000 ljudi. 

Studijom je obuhvaćena jedna od dosad najvećih grupa koju su činili oboljeli od covida, a važno je naglasiti da ispitanici nisu bili hospitalizirani zbog posljedica te bolesti.

Njihovo stanje praćeno je dulje u odnosu na ostale, ranije provedene veće studije, objavili su znanstvenici s danskoga State Serum Instituta (SSI), vodećega znanstvenog tijela u području zaraznih bolesti.

Studija bazirana na upitniku pokazala je da su njezini sudionici najčešće prijavljivali dugotrajne simptome poput promjene osjeta mirisa i okusa, ali i stalni umor.

Istraživanje je provedeno između rujna 2020. i travnja 2021., znatno prije pojave varijante omikron. Anketom su uspoređeni odgovori 61.000 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus šest, devet ili 12 mjeseci ranije, s odgovorima osoba iz grupe od 91.878 ispitanika, negativnih na testiranju. 

Sveukupno je 29,6 posto ispitanika koji su na testiranju bili pozitivni na covid prijavilo barem jedan trajni fizički simptom 6 do 12 mjeseci nakon infekcije, u usporedbi s 13 posto osoba u kontrolnoj skupini.

Više od polovice pozitivnih na covid osjeća dugotrajne simptome

Nešto više od polovice (53,1 posto) osoba s pozitivnim rezultatima testiranja na covid kazalo je da su unutar šest do 12 mjeseci nakon početka infekcije osjećali mentalnu i/ili fizičku iscrpljenost, da imaju probleme sa spavanjem ili su navodili razne kognitivne probleme. U kontrolnoj skupini takve je probleme prijavilo 11,5 posto ispitanih. 

Studija koja još nije prošla recenziju, pokazala je da su među osobama koje su preboljele covid češći i novodijagnosticirani slučajevi anksioznosti i depresije.