Tim Ive Tolić otkrio mehanizam stanice koji štiti od raka

MULTIDISCIPLINARNI tim istraživača pod vodstvom prof. dr. sc. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) prvi put je proveo eksperiment koji je pokazao da važan mehanizam koji sudjeluje u diobi stanice predstavlja zaštitu od oštećenja genskog materijala, a time i od raka i drugih genskih bolesti.

Tim je u svojoj studiji na polovima sabio sustav koji se zove diobeno vreteno stanice kako bi utvrdio zašto je njegova kiralnost važna za stanične procese, zašto nastaje te koji su motorni proteini odgovorni za pojavu kiralnosti. Rezultati istraživanja izuzetno su važni za razumijevanje staničnih procesa i objavljeni su u uglednom znanstvenom časopisu Current Biology.

Kiralnost diobenog vretena štiti od genskih grešaka

Pojedini koraci u fazama staničnog ciklusa imaju svoj redoslijed i svaki se korak provodi precizno i koordinirano. Na početku stanične diobe stanica konstruira diobeno vreteno, vrlo složenu strukturu sačinjenu od mikrotubula, tankih proteinskih cjevčica koje razdvajaju genetski materijal, te pripadajućih im proteina. Sile koje proizvode motorni proteini i dinamika mikrotubula unutar diobenog vretena ključni su za pravilnu podjelu genskog materijala.

Međutim, kao što u stanici ponekad može doći do pogrešaka u koracima, tako može doći do pogrešaka kod nastajanja diobenog vretena te kod razdvajanja kromosoma u stanice kćeri. Ovakve pogreške mogu dovesti do različitih genetskih oštećenja ili bolesti poput karcinoma. Proučavanje svojstava i mehanizama koji djeluju u diobenom vretenu pomaže znanstvenicima odgovoriti na pitanja zašto i kako dolazi do takvih grešaka.

Proučavajući diobeno vreteno, tim prof. Tolić s IRB-a i prof. Nenada Pavina s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) došao je prije nekoliko godina do velikog otkrića da je diobeno vreteno kiralno. To znači da su osim sila u vretenu prisutni i momenti sila koji se odražavaju ulijevo uvijenim snopovima mikrotubula koji čine vreteno kiralnim.

Otkriće je zainteresiralo znanstvenu zajednicu

Ovo otkriće zaintrigiralo je svjetsku znanstvenu zajednicu i otvorilo nove

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen