Svi pričaju o filmu u kojem komet prijeti uništenjem Zemlje. Kolike su šanse za to?

U MEDIJIMA i na društvenim stranicama posljednjih se dana vrlo često spominje film Don’t Look Up.

UPOZORENJE! Tekst sadrži spoilere!

Razloga za to je mnogo, a jedan od ključnih je taj što, iako to nije bio plan filmske ekipe koja ga je stvorila, neodoljivo podsjeća na našu shizofrenu pandemijsku realnost.

Polemikama je pridonijela i činjenica da ga je u jednom od svojih nedavnih nastupa spomenuo i preporučio premijer Andrej Plenković i to upravo u pandemijskom kontekstu.

Istovremeno je film otvorio jedno staro, ali uvijek aktualno pitanje – koliko je uvjerljiv scenarij kataklizmičkog udara kometa u Zemlju koji je središnja tema radnje. 

Naime, od ranih dana Sunčevog sustava sve do danas razna tijela udaraju u Zemlju. O tome jasno govore brojni krateri nastali u udarima. Neka od tih tijela bila su toliko velika da su uzrokovala velika izumiranja. Najpoznatiji je udar (još uvijek se ne zna pouzdano je li to bio komet ili asteroid) koji je uzrokovao izumiranje dinosaura.  

Koliko su učestali udari svemirskih tijela u Zemlju i kolika je njihova energija?

Mali objekti često udaraju u Zemlju. Na sreću, postoji obrnuti odnos između veličine objekta i učestalosti takvih događaja. Zapisi koji se mogu iščitati iz kratera na Mjesecu pokazuju da se učestalost udara smanjuje otprilike s trećom potencijom promjera kratera, koji je u prosjeku proporcionalan promjeru udarnog elementa.

Prema podacima koji se mogu pronaći na Wikipediji, objekti promjera manjeg od 1 m, koji se nazivaju meteoroidima (naziv za tijela koja izgore u atmosferi), rijetko dospiju do tla da bi postali meteoriti (naziv tijela koja dospijevaju do Zemljina tla). Procjenjuje se da na Zemlju godišnje padne oko 500 meteorita.

Stjenoviti asteroidi promjera 4 metra ulaze u Zemljinu atmosferu otprilike jednom godišnje, a promjera 7 metara svakih 5 godina. Kinetička energija ovih od 7 metara slična je energiji koju je imala atomska bomba bačena na Hirošimu (oko 16 kilotona

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen